FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Komentorivin perusteet

Järjestelmänvalvoja

Pääkäyttäjä (root)

Joidenkin järjestelmän osien ajatellaan vaativan erityistä suojelua. Jos joku voi muuttaa esimerkiksi "cat" tai "less" -peruskomentoja, hän voi saada sinut pilaamaan omia tiedostojasi. Joten eräitä komentoja voidaan käyttää vain erikoisoikeuksilla, joita kutsutaan pääkäyttäjän tai rootin oikeuksiksi. 

Ennen vanhaan tietokonejärjestelmät maksoivat satojatuhansia dollareita ja niitä käyttivät sadat ihmiset, pääkäyttäjän oikeudet oli annettu tietyille henkilöille, jotka muodostivat eräänlaisen papiston tietokoneen temppelissä. Nykyisin jokainen PC:n omistaja voi ajaa pääkäyttäjän komentoja (tämä ei tosin ole aina totta mobiililaitteissa). Jokaisessa GNU/Linux -järjestelmässä on pääkäyttäjä, jonka nimi on root (juuri). Järjestelmä tekee tästä käyttäjästä herkkien järjestelmätiedostojen omistajan. 

Juurikäyttäjällä ei ole mitään tekemistä tiedostojärjestelmän juurihakemiston ("/", englanniksi "root directory") kanssa.

Pääkäyttäjän komennot ovat voimakkaita ja niitä täytyy käyttää varovasti, mutta niiden käyttö on aika yleistä. Kun työpöydän käyttäjä asentaa ohjelmia, hänen täytyy ryhtyä pääkäyttäjäksi muutaman minuutin ajaksi. 

Komento sudo 

Monissa nykyaikaisissa järjestelmissä kirjoitat komennon "sudo" ennen kuin annat pääkäyttäjän komennon: 

$ sudo rm -r /roska_hakemisto

Tämän jälkeen sinulta kysytään salasanaa, joten kukaan joka kävelee ohimennen koneellesi ei voi ajaa vaarallista komentoa. Järjestelmä pitää salasanasi muistissaan jonkin aikaa, joten voit kirjoittaa lisää pääkäyttäjän komentoja vaivautumatta kirjoittamaan salasanaa uudestaan. 

Järjestelmä tarjoaa "su"-komennon, joka kirjaa sinut sisään pääkäyttäjänä ja antaa sinulle uuden päätekehotteen. Kaikki järjestelmät eivät anna käyttäjän käyttää sitä, koska käyttäjä voi innostua liikaa ja tehdä päivittäisiä töitä pääkäyttäjänä - ja huomata yllättäen, että on kaatanut järjestelmänsä kirjoitusvirheen vuoksi. On paljon parempi tehdä tavallinen järjestelmän ylläpito käyttäen komentoa "sudo". 

Jos muut ihmiset jakavat järjestelmäsi ja tahdot antaa jollekin pääkäyttäjän oikeudet, tarvitset lisää tietoa järjestelmän ylläpidosta.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.