FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Komentorivin perusteet

SSH

SSH

Komentorivi on niin käyttökelpoinen työkalu ettei kestä kauan ennen kuin sinun täytyy päästä komentoriville koneella, joka ei ole edessäsi. Muinaisina aikoina turvallisuus ei ollut tärkeää ja ihmiset käyttivät komentoa telnetpäästäkseen etäkoneen komentoriville. Komennon telnet käyttö ei ole enää hyvä idea, sillä tietoa siirretään raa'assa, salaamattomassa muodossa. Normaali turvallinen tapa päästä komentoriville etäkoneella on käyttää komentoa ssh (secure shell).  Komennon yksinkertaisin muoto on

$ ssh toinenkone.domaini.fi

Tämä komento olettaa, että käyttäjänimesi etäkoneella on sama kuin käyttäjänimesi koneella, jolla kirjoitat komennon. Etäkone kysyy sinulta salasanaasi. Jos käyttäjänimesi etäkoneella on erilainen kuin käyttäjänimesi paikallisella koneella, käytä valitsinta -l (pieni "L") osoittamaan käyttäjänimesi etäkoneella.

$ ssh -l käyttäjätunnus toinenkone.domaini.fi

Vaihtoehtoisesti voit käyttää sähköpostityylistä merkintätapaa osoittamaan etäkoneen käyttäjänimen.

$ ssh käyttäjätunnus@toinenkone.domaini.fi

Tähän mennessä kaikki nämä komennot näyttävät komentorivin etäkoneella, josta voit sitten suorittaa mitä tahansa komentoja, joita tämä kone sinulle tarjoaa. Joskus tahdot ehkä suorittaa yhden komennon etäkoneella ja palata sitten oman koneesi komentoriville. Tämä saadaan aikaan laittamalla etäkoneella suoritettava komento heittomerkkien sisään.

$ ssh käyttäjätunnus@toinenkone.domaini.fi 'mkdir /home/nimeni/hakemisto'

Joskus sinun täytyy suorittaa aikaavieviä komentoja etäkoneella, mutta et ole varma, onko sinulla tarpeeksi aikaa nykyisen ssh-istunnon puitteissa. Jos suljet etäyhteyden ennen kuin komento on suoritettu loppuun, tuon komennon suorittaminen jää kesken. Estääksesi työsi menettämisen voit aloittaa ssh-yhteydellä etäkoneella olevaan screen-istuntoon ja sen jälkeen irroittaa sen ja kytkeä sen minne tahdot. Irroittaaksesi etäkoneen screen-istunnon voit yksinkertaisesti sulkea ssh-yhteyden: irrotettu screen-istunto jatkaa pyörimistä etäkoneella. 

ssh tarjoaa monia muita vaihtoehtoja, jotka kuvaillaan manuaalisivulla. Voit myös asettaa suosikkijärjestelmäsi sallimaan kirjauduttuasi komentojen suorittamisen ilman salasanasi kysymystä joka kerralla. Järjestely on monimutkainen mutta voi säästää sinulta paljon näppäilyä: kokeile etsiä webistä käsitteitä "ssh-keygen", "ssh-add" ja "authorized_keys".

scp: tiedostojen kopiointi

SSH-protokolla ulottuu kauas peruskomennon ssh tuolle puolen. Erityisen hyödyllinen SSH-protokollaan perustuva komento on scp, turvallinen kopiointikomento. Seuraava esimerkki kopioi tiedoston nykyisestä hakemistosta pakallisella koneellasi hakemistoon /home/minä/juttuja etäkoneella.

$ scp myprog.py käyttäjätunnus@toinenkone.domaini.fi:/home/minä/juttuja

Varo, sillä komento ylikirjoittaa minkä tahansa tiedoston, joka on jo olemassa nimellä /home/minä/juttuja/ohjelmani.py. (Tai saat virheviestin, jos on tämän niminen tiedosto, eikä sinulla ole käyttöoikeutta ylikirjoittaa sitä.) Jos /home/me on kotihakemistosi, kohdehakemisto voidaan lyhentää.

$ scp ohjelmani.py käyttäjätunnus@toinenkone.domaini.fi:juttuja

Voit kopioida toiseen suuntaan yhtä helposti: etäkoneelta paikalliselle koneelle.

$ scp käyttäjätunnus@toinenkone.domaini.fi:Asiakirjat/haastattelu.txt eilinen-haastattelu.txt

Tiedostonimi etäkoneella on haastattelu.txt kotihakemistosi alihakemistossa Asiakirjat. Tiedosto kopioidaan tiedostoon eilinen-haastattelu.txt paikallisessa järjestelmässäsi.

Komentoa scp voidaan käyttää kopioimaan tiedosto etäkoneelta toiselle etäkoneelle.

$ scp käyttäjä1@kone1:tiedosto1 käyttäjä2@kone2:toinenhakemisto

Kopioidaksesi rekursiivisesti kaikki tiedostot ja alihakemistot hakemistossa käytä valitsinta -r.

$ scp -r käyttäjä1@kone1:hakemisto1 käyttäjä2@kone2:hakemisto2

Katso opassivua scp nähdäksesi lisää valitsimia.

rsync: automaattiset joukkosiirrot ja varmuuskopiot

rsync on erittäin hyödyllinen komento, joka pitää etähakemiston synkronoituna paikallisen hakemiston kanssa. Me mainitsemme sen tässä, koska se on hyödyllinen tapa käyttää verkkoa komentoriviltä, aivan kuin ssh, ja koska SSH-protokollaa suositellaan rsync -komennon pohjana olevan tiedonsiirron protokollaksi.

Seuraavassa on yksinkertainen ja käyttökelpoinen esimerkki. Se kopioi tiedostoja paikallisesta  /home/nimeni/Asiakirjat hakemistoon nimeltä backup/ omassa kotihakemistossasi järjestelmässä quantum.example.edu. rsync itse asiassa minimoi tarpeellisen kopioinnin määrän kehittyneiden tarkastusten avulla.

$ rsync -e ssh -a /home/nimeni/Asiakirjat minä@quantum.example.edu:backup/

Valitsin -e ssh käyttää SSH-protokollaa siirron pohjana, kuten on suositeltu. Valitsin -a (merkitsee "arkistoi") kopioi kaiken määritellystä hakemistosta. Jos tahdot tuhota tiedostot paikallisesta järjestelmästä kun ne koipioidaan, käytä valitsinta a --delete. Katso komennon rsync opaskirjasivua saadaksesi lisätietoa komennosta rsync.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.