FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Komentorivin perusteet

Syntaksi

Komennon osat

Ensimmäinen sana, jonka kirjoitat riville, on komento, jonka tahdot suorittaa. Aloitusluvussa näimme komennon "date", joka palautti päivämäärän ja ajan.  

Argumentit

Toinen komento jota voisimme käyttää, on "echo", joka näyttää määritellyn tiedon käyttäjälle. Se ei ole kovinkaan hyödyllinen, jos emme määrittele näytettävää tietoa. Onneksi voimme lisätä komentoon tietoa muuttaaksemme sen käytöstä. Tämä tieto koostuu argumenteista. Onneksi "echo"-komento ei argumentoi vastaan, se vain toistaa mitä käskemme sen toistaa:

$ echo hei hei

Tässä tapauksessa argumentti oli "hei", mutta ei ole mitään syytä rajoittaa argumenttien määrää yhteen. Jokainen syötetty sana tekstiä, sisältäen ensimmäisen sanan, on uusi argumentti, joka syötetään komennolle. Jos tahdomme echon vastaavan useammilla sanoilla, kuten "hei maailma", voimme antaa sille monta argumenttia:

$ echo hei maailma

hei maailma

Argumentit erotetaan normaalisti "tyhjällä" (välilyönneillä ja tabulaattoreilla - jotka näkyvät valkoisena paperilla). Ei ole väliä kuinka monta välilyöntiä kirjoitat, kunhan niitä on ainakin yksi. Jos esimerkiksi kirjoitat:  

$ echo hei maailma

hei maailma

Monilla välilyönneillä kahden argumentin välillä, "ylimääräiset" välilyönnit jätetään huomiotta, ja ulostulo näyttää argumentit yhden välilyönnin erottamana.

Valitsimet

Palataksemme komentoon "date", oletetaan että tahdotkin nähdä UTC-ajan ja päivämäärän. Tätä varten "date"-komennossa on "--utc"-optio. Huomaa kaksi ensimmäistä viivaa. Nämä osoittavat argumentin, jonka ohjelma tarkastaa, kun se alkaa kontrolloida käytöstään. "Date"-komento tarkastaan erityisesti "--utc"-option ja sanoo: OK, tiedän että kysyt juurikin UTC-aikaa. Tämä on erona argumentteihin jotka keksimme itse, esimerkiksi antaessamme "echo"-komennolle argumentit "foo bar".

Sanaa edeltää kaksi viivaa, muuten "--utc" kirjoitetaan kuin mikä tahansa argumentti:

$ date --utc

ke 2.9.2009 12.10.27 +0000

Yleensä voit lyhentää nämä valitsimet lyhempään arvoon, kuten "date -u". Lyhemmässä versiossa on vain yksi viiva. Lyhemmät versiot on nopeampi kirjoittaa (käytä päätteen komennoissa), kun taasen pitkät valitsimet on helpompi lukea (käytä skripteissä).

Ajatellaanpa, että tahdomme katsoa eilisen päivämäärää tämän päivämäärän sijasta. Tätä varten kirjoittaisimme argumentin "--date", joka ottaa oman argumenttinsa. Valitsimen argumentti on yksinkertaisesti valitsinta seuraava sana. Tässä tapauksessa komento olisi "--date yesterday".

Koska optiot ovat vain argumentteja, voit yhdistää optioita luodaksesi kehittyneempää käytöstä. Voimme esimerkiksi yhdistää kaksi edellistä valitsinta saadaksemme UTC-tiedot eiliseltä:

$ date --date yesterday -u

ti 1.9.2009 12.13.09 +0000

Komentojen toistaminen

Paina nuolta ylöspäin saadaksesi takaisin komennon, jonka annoit aiemmin. Voit liikkua ylös ja alas käyttäen nuolinäppäimiä, jotta saat uudempia ja vanhempia komentoja. Oikealle ja vasemmalle osoittavia nuolia voit käyttää liikkuaksesi komennon sisällä. Yhdistettynä poistonäppäimeen voit muuttaa komennon osia. Painaessasi syöttönäppäintä lähetät komennon päätteeseen ja se toimii.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.