FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

OGG Theora suomeksi

FIREFOGG

Firefogg

Firefogg on Firefox-verkkoselaimen laajennuksen nimi. Firefogg lisää tuen videoiden koodaamiseksi Theoraan käyttäen miellyttävää verkkokäyttöliittymää. Se myös mahdollistaa verkkosivujen käytön videonlatauspalveluun, joka ottaa videoita tietokoneeltasi, kääntää ne lennossa Theora-muotoon ja lataa luodun Theora-tiedoston verkkosivulle.

Asennus

Firefogg vaatii Firefox-verkkoselainta, vähintään versiota 3.5. Jos Firefox-versiosi on venhampi, tai jos sinulla ei ole lainkaan Firefoxia asennettuna, vieraile sivulla www.mozilla.com ladataksesi ajan tasalla olevan version.

Kun sinulla on viimeisin Firefoxin versio, käytä sitä vieraillaksesi Firefoggin kotisivulla www.firefogg.org:

ffi_00_en

Nyt voit klikata Install Firefogg. Sivun yläosassa Firefox pyytää sinua sallimaan uuden tiedoston asentamisen:

ffi_02_en 

Klikkaa Allow, jolloin seuraava dialogi ilmestyy:

ffi_02_en

Klikkaa Install Now. Asennuksen jälkeen sinua pyydetään käynnistämään Firefox uudelleen. Klikkaa Restart Firefox päästäksesi eteenpäin.

Ensimmäisen videosi koodaaminen

Koodataksesi videoita Firefoggilla tarvitset internet-yhteyden. Osia koodausohjelmasta on internetissä ja ne asennetaan tietokoneellesi.

Koodausohjelma käynnistetään käymällä osoitteessa http://firefogg.org/make. Seuraava sivusto tulee näkyviin: 

ffi_00_en

Klikkaa Select File, jolloin esiin ilmestyy tiedostodialogi, joka antaa sinun valita lähdetiedosto koodattavaksi. Tässä esimerkissä me käytämme videota my_source_video.mp4. Tiedoston valitsemisen jälkeen sinut tuodaan dialogiin, joka kysyy videon koodauksen parametrejä:

ffd_01_en 

Valitse tällä kertaa vain Save Ogg. Sinua pyydetään valitsemaan luotavan Theora-tiedoston nimi. Muista. Me valitsemme nimen my_theora_video.ogv (muista, oikea tiedostonimen pääte Theora-videoille on .ogv). Nyt koodaus alkaa, käyttäen oletusarvoisia parametrejä: 

ffd_03_en

Nyt täytyy odottaa koodausprosessin 100% valmistumista ja sitten se on valmis. 

Kehittyneemmät koodausoptiot

Käyttäen oletusarvoista parametrien joukkoa videon koodaukseen tuottaa hyvin pieniä Theora-tiedostoja, jotka on optimoitu videon striimaukseen verkossa. Videon näkyvä laatu on itse asiassa aika matala useimpien makuun. Mutta odota, Firefogg on yhtä kehittynyt kuin useimmat muut Theora-koodaajat. Pienellä säätämisellä voidaan luoda helposti korkealaatuisia videoita. Säätövaihtoehdot ovat näkyvillä verkkosivulla Save Ogg -nappulan alla.

Helpoin tapa koodauksen säätämiseen on valita yksi kolmesta ennakkoasetusvaihtoehdosta Preset-valikosta: 

ffc_04_en

Kahta ensimmäistä ennakkovalintaa kutsutaan nimillä Web Video Theora ja Low Bandwidth Theora. Molemmat on optimoitu videon striimaukseen internetissä. Jos aiot toistaa luotuja Theora-tiedostoja ainoastaan CD:ltä, USB-tikuilta tai tietokoneesi kovalevyltä, sinun ei pitäisi käyttää niitä. Käytä ennakkoasetusta High Quality Theora niiden sijaan.

Omat asetukset

Useampia koodausprosessin yksityiskohtia voidaan konfiguroida valitsemalla Custom Settings ja säätämällä alemman tason optioita muissa tarjolla olevissa valikoissa. Katsotaanpa tärkeintä valikkoa,  Basic Quality and Resolution Control:

ffc-06_1_en

Tässä voit määritellä luodun Theora-tiedoston laadun. Voit myös muuttaa koodatun videon kuvaruudun kokoa. Videon koodaaminen kohdelaatuun (kohdebittinopeuden sijasta) on suositeltu koodaustila Theoraa varten, joten yleensä et tahdo kokeilla muita koodausvaihtoehtoja muissa valikoissa.

Muita tapoja käyttää Firefoggia

Kun Firefogg on asennettu, sitä voidaan käyttää muilla sitä tukevilla verkkosivuilla. Lista näistä sivuita on osoitteessa http://firefogg.org/sites.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.