FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

OpenOffice suomeksi

Fontti

Fontti

 

Muotoilutyökaluilla voit tehdä tekstiin merkkikohtaisia muotoiluja, esimerkiksi vaihtaa fonttia, sen kokoa, väriä, korostusväriä tai kirjasinlajia, sekä käyttää fonttitehosteita. Fonttiasetuksista voit myös määrittää tekstin kielen, jota automaattinen oikoluku käyttää tarkastaessaan tekstiä.

Voit tehdä muotoiluja koko tekstiin, tekstin osaan tai esimerkiksi yksittäiseen sanaan.

 


Muotoilu muotoilutyökaluriviä käyttäen

Tärkeimmät fontin muotoiluun tarvittavat työkalut löytyvät muotoilutyökaluriviltä:

A. Fontin valinta. Valitse fontti pudotusvalikosta tai syötä haluamasi fontin nimi tekstikenttään.

B. Fontin koko. Valitse fontin koko pudotusvalikosta tai syötä haluamasi fontin koko tekstikenttään.

C. Kirjasinlaji. Valitse kirjasinlajiksi joko lihavointi, kursivointi tai alleviivaus napsauttamalla kyseistä kuvaketta. B = lihavointi, I = kursivointi, U = alleviivaus. Eri muotoiluja voit käyttää yhdessä tai erikseen.

D. Fontin väri. Tällä kuvakkeella voit vaihtaa jo kirjoittamasi tekstin väriä. Vaihda fontin väriä napsauttamalla kuvakkeen vieressä olevaa nuolta. Valitse aukeavasta valikosta haluamasi väri ja maalaa haluamasi alue tekstistä.

E. Korostus. Tällä kuvakkeella voit korostaa jo kirjoittamaasi tekstiä. Valitse korostusväri napsauttamalla kuvakkeen vieressä olevaa nuolta. Valitse aukeavasta valikosta haluamasi väri ja maalaa haluamasi alue tekstistä.

 


Muotoilu Merkki-valikon kautta

Fonttia voit muokata myös valikosta Muotoilu > Fontti. Tähän valikkoon pääset myös napsauttamalla hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla pudotusvalikosta Fontti.

Tässä valikossa tehdyt muutokset kohdistuvat maalaamaasi tekstiin tai siihen sanaan, jonka kohdalla kursori on tai uuteen kirjoitettavaan tekstiin.

Jos et tee muutoksia tekstiin, poistu valikosta painamalla Peruuta.

Seuraavaksi käydään läpi tärkeimpien välilehtien toiminnot.

Fontti

 

Tällä välilehdellä voit muokata fonttia, kirjasinlajia, fontin kokoa sekä oikoluvun käyttämää kieltä.

Huomaa, että käytettävissä olevilla kielillä on abc.bmp -merkki nimen edessä. Valitun kielen oikoluku toimii vain, kun vastaava kielimoduuli on asennettu.

Esikatselukentässä näet, miltä tekemäsi valinnat näyttävät kirjoittamassasi tekstissä.

Fonttitehosteet

 

Tällä välilehdellä voit lisätä käyttämääsi fonttiin tehosteita.

Pudotusvalikoista voit valita fontin värin ja muuttaa tekstin korkokuvaksi. Tehosteet-pudotusvalikosta sekä valintaruutuja valitsemalla voit lisätä tekstiisi tehosteita. Voit lisätä tekstiisi myös päälle-, yli- ja alleviivauksia sekä valita näiden viivojen värin. Valitsemalla Yksittäiset sanat -ruudun valittua tehostetta käytetään vain sanoissa ja välit ohitetaan.

Esikatselukentässä näet, miltä tekemäsi valinnat näyttävät kirjoittamassasi tekstissä.

Sijainti

 

Tällä välilehdellä voit määrittää merkkien sijainnin, skaalauksen, kierron ja välistyksen.

Sijainti

Voit määrittää tekstin ylä- ja alaindeksin asetuksia. Valitsemalla Yläindeksi, teksti pienenee ja siirrtyy tekstin jalkalinjan yläpuolelle, valitsemalla Tavallinen, voit poistaa ylä- tai alaindeksimuotoilun ja valitsemalla Alaindeksi teksti pienenee ja siirrtyy jalkalinjan alapuolelle.

  • Nosta/laske kohdasta voit valita määrän, minkä verran tekstiä nostetaan tai lasketaan tekstin jalkalinjaan nähden. Sata prosenttia vastaa fontin korkeutta.
  • Suhteellinen fonttikoko kohdasta voit valita prosenttimäärän, jonka verran tekstin kokoa pienennetään suhteessa fontin todelliseen kokoon.

Kierto/skaalaus

Voit määrittää valitun tekstin kierto- tai skaalausasetukset:

  • 0 astetta: Tekstiä ei kierretä.
  • 90 astetta: Tekstiä kierretään 90 astetta vasemmalle (vastapäivään).
  • 270 astetta: Tekstiä kierretään 90 astetta oikealle (myötäpäivään).
  • Sovita riville: Tekstiä venytetään tai kutistetaan niin, että se sopii ylä- ja alapuolella olevien tekstirivien väliin. 
  • Skaalaa leveys: Voit valita prosenttimäärän, minkä verran tekstin fontin leveyttä venytetään tai kutistetaan vaakasuorassa.

Välit

Voit  määrittää yksittäisten merkkien etäisyydet toisistaan. Pudotusvalikosta voit valita jonkin seuraavista vaihtoehdoista:

  • Oletus: Käytetään fonttityypin määräämää merkkien välistystä.
  • Laajennettu: Merkkien välejä lisätään.
  • Tiivistetty: Merkkien välejä vähennetään.

Etäisyys: Jos olet valinnut välistykseksi Laajennettu tai Tiivistetty, voit valita määrän, minkä verran tekstin merkkien välistystä laajennetaan tai tiivistetään.


Esikatselukentässä näet, miltä tekemäsi valinnat näyttävät kirjoittamassasi tekstissä.

 


Oletusasetuksien palauttaminen

Voit poistaa tekemäsi muotoilut ja palata oletusasetuksiin valitsemalla tekstin, jonka jälkeen valitse Muotoile > Oletusmuotoilu

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.