FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

OpenOffice suomeksi

Piirros-työkalurivi

Piirros-työkalurivi

Draw-ohjelman Piirros-työkalurivin avulla voi lisätä, muokata ja järjestellä erilaisia geometrisiä ja vapaasti piirrettyjä kuvioita. Vektorigrafiikkaa voi skaalata vapaasti laadun kärsimättä. Nämä ohjeet keskittyvät 2D-grafiikkaan ja esittelevät työkalurivin eri toiminnot.

Piirros-työkalurivi (ks. kuva alla) on Draw-ohjelman tärkein työkalurivi ja se löytyy yleensä ikkunan alareunasta. Jos et näe Piirros-työkaluriviä, saat sen esiin valikosta Näytä > Työkalurivit > Piirros.

 

 ty__kalurivi.jpg

 

HUOM. Työstettäessä jotakin objektia ikkunan vasemmassa alareunassa oleva tilarivi kertoo, mikä työkalu on milloinkin valittuna. Valittua työkalua voi käyttää useissa peräkkäisissä tehtävissä, kun sitä kaksoisnapsauttaa.


ikoni_valitse.jpg Valitse

 

Valitse-työkalun avulla voit valita eri piirrosobjekteja ja siirtää niitä eri kohtiin. 

Tee näin:

 1. Napsauta Valitse-kuvaketta ja tämän jälkeen hiiren vasenta painiketta valitsemasi objektin kohdalla. Valitaksesi useita objekteja maalaa ne hiirellä. Vaihtoehtoisesti voit pitää Vaihto-näppäimen pohjassa ja napsauttaa objekteja hiirellä.
 2. Paina hiiren vasen painike pohjaan ja raahaa objektit haluttuun kohtaan. 

Voit lisätä aiempaan valintaan uusia objekteja painamalla objektia valittaessa Vaihto-näppäintä. Toisen objektin takana oleva objekti valitaan napsauttamalla takana olevan objektin kohdalla hiiren vasenta painiketta. Objekti näkyy valittuna, kun sen kulmissa on siniset valintaneliöt. Pidä hiiren vasen painike pohjassa ja raahaa objekti haluttuun kohtaan. Siirtääksesi useita päällekkäin olevia objekteja pidä Vaihto-näppäin pohjassa ja valitse haluamasi objektit. Pidä hiiren vasen painike pohjassa ja raahaa objektit haluttuun kohtaan.

Valinnan saa purettua napsauttamalla kuvion ulkopuolista aluetta tai painamalla Esc-näppäintä.

Tekstiä saa lisättyä objektin sisälle kaksoisnapsauttamalla sitä ja sitten kirjoittamalla.

 

 


ikoni_viiva.jpg Viiva

 

Viiva-työkalun avulla voit piirtää erilaisia viivoja asiakirjaan.

Tee näin:

 1. Paina hiiren vasen painike pohjaan viivan alussa ja vedä hiiren osoitin siihen kohtaan, jossa    haluat viivan päättyvän.
 2. Vapauta hiiri.

Viivan pituus kasvaa symmetrisesti samassa suhteessa aloituspisteestä sivuille, kun painetaan Alt-näppäin pohjaan samalla kun asiakirjaan vedetään viiva.

Viiva on valittuna, kun sen päissä näkyvät siniset valintaneliöt. Tällöin voit muokata viivan suuntaa ja kokoa tai siirtää objektin toiseen kohtaan asiakirjassa.

 


viivan_muokkaus.jpg

Viivan muokkaaminen 

Tee näin:

 1. Valitse viiva, jota haluat muokata, ja napsauta hiiren oikeanpuoleista painiketta.
 2. Valitse valikosta Viiva. Viiva-ikkuna avautuu (ks. kuva yllä).

 

Viiva-välilehdellä voit esimerkiksi muokata viivan tyyliä, väriä, leveyttä, läpinäkyvyyttä tai lisätä viivan päähän nuolen. Varjo-välilehdellä voit lisätä nuolelle taustavarjon. Lisäksi voit luoda omia viiva- ja nuolityylejä välilehdissä Viivatyylit ja Nuolen tyylit sekä nimetä ne itse.


ikoni_nuoliviiva.jpgViiva, lopussa nuoli

 

Tämä työkalu vastaa toiminnoiltaan Viiva-työkalua, mutta se lisää viivan päähän nuolen. Tätä työkalua käytettäessä tilarivillä lukee "viiva", kuten tavallista Viiva-työkalua käytettäessäkin.

 


ikoni_suorakulmio.jpgSuorakulmio

 

 

Suorakulmio-työkalun avulla voit piirtää erilaisia suorakulmioita asiakirjaan.

Tee näin:

 

 1. Valitse Suorakulmio-työkalu ja napsauta hiirellä asiakirjassa siihen kohtaan, johon tulee suorakulmion kulmakohta.
 2. Muotoile hiirellä suorakulmion koko ja muoto. Vapauta hiiri, jolloin suorakulmio muodostuu ja sen sivuille ilmestyvät vihreät neliöt. 

Voit muokata suorakulmion korkeutta ja leveyttä valitsemalla kuvion ja venyttämällä sitä haluttuun suuntaan suorakulmion ääriviivojen vihreistä valintaneliöistä.

Voit lisätä suorakulmion sisälle tekstiä kaksoisnapsauttamalla hiirellä sen alueella ja kirjoittamalla tekstisisällön (ks. kuva alla). Tekstiä voi lisätä samalla tavoin myös muiden objektien sisälle.

 

  suorakulmio_teksti__.jpg ikoni_soikio.jpg Soikio

 

Soikio-työkalun avulla voit piirtää erilaisia soikioita asiakirjaan.

Tee näin:

 1. Valitse Soikio-työkalu ja paina hiiren vasen painike pohjaan valitsemassasi soikion  kulmakohdassa.
 2. Muotoile hiirellä soikion koko ja muoto. Vapauta hiiri, jolloin soikio muodostuu ja sen sivuille ilmestyvät vihreät neliöt.

 

Muokataksesi soikiota valitse soikio, paina hiiren oikeanpuoleista painiketta ja valitse Alue. Alue-ikkuna aukeaa. Sen kautta voit muokata esimerkiksi soikion väriä tai lisätä siihen varjon tai liukuvärjäyksen. 

Ympyrä voidaan piirtää pitämällä Vaihto-näppäintä pohjassa samalla kun muotoillaan hiirellä ympyrän koko halutun suuruiseksi.


 ikoni_teksti.jpgTeksti

 

Teksti-työkalun avulla voit lisätä tekstiä asiakirjaan.

Tee näin:

 1. Valitse Teksti-työkalu ja napsauta hiirellä sitä asiakirjan kohtaa, johon haluat lisätä tekstiä. Asiakirjaan ilmestyy tekstiruutu.
 2. Kirjoita tekstisisältö.

Voit muokata tekstiä ikkunan yläreunassa olevilla tekstityökaluilla, jotka tulevat näkyviin tekstin ollessa valittuna. Vaihtoehtoisesti voit painaa tekstisisällön kohdalla hiiren oikeanpuoleista painiketta, jolloin avautuu muokkausvalikko (ks. kuva alla). 

  teksti_muokkausvalikko.jpg

 


Piirros-työkalurivillä on useita alavalikoita. Vasemmalta katsottuna ensimmäiset kolme ovat Käyrä, Yhdysviiva ja Viivat ja nuolet ja ne käsitellään seuraavassa:

ikoni_k__yr__.jpg Käyrä

 

valikko_kayra_aakkostettu.jpg

 

Käyriä on kahdeksan erilaista: 

 1. Käyrä, täytetty
 2. Monikulmio, täytetty
 3. Monikulmio (45°), täytetty
 4. Vapaamuotoinen viiva, täytetty
 5. Käyrä
 6. Monikulmio
 7. Monikulmio (45°)
 8. Vapaamuotoinen viiva 

 

 

Käyrä-työkalupalkista voit lisätä erilaisia viivoja ja kuvioita.

Tee näin:

 1.  Valitse käytettävä kuvio valikosta (ks. kuva yllä).
 2.  Paina hiiren vasen painike pohjaan objektin alkupisteen kohdassa ja muotoile objektin koko ja muoto. Kaikkien muiden kuvioiden paitsi vapaamuotoisten viivojen piirtäminen päättyy kaksoisnapsauttamalla hiiren vasenta painiketta.

 

Käyrä-valikon objektien käsittelyyn liittyviä ohjeita löydät Pisteet-kohdasta. 


ikoni_yhdysviiva.jpg Yhdysviiva

Yhdysviiva-työkalupalkista voit valita erilaisia yhdysviivoja, joita lisätä käsiteltävän dian objektien välille. Yhdysviiva on viiva, jonka avulla voidaan liittää objekteja toisiinsa ja viiva säilyy objektien välillä, vaikka niitä siirreltäisiin. Jos kopioidaan objekti, jossa on yhdysviiva, myös yhdysviiva kopioituu.

 valikko_yhdysviivat_aakkostettu.jpg

 

 

Yhdysviivoja on neljää eri tyyppiä:

 1. Vakio (90 asteen mutkat)
 2. Viiva (kaksi niveltä)
 3. Suora
 4. Käyrä

Tee näin:

 1. Valitse käytettävä kuvio valikosta (ks. kuva yllä).
 2. Paina hiiren vasen painike pohjaan sen objektin kohdalla, josta haluat yhdysviivan lähtevän. Vie hiiri sen objektin päälle, johon yhdysviivan tulee kohdistua ja vapauta hiiri.

 

 


ikoni_nuoliviiva.jpg Viivat ja nuolet

Viivat ja nuolet -valikosta voidaan valita erilaisia viivoja ja nuolia.

 valikko_viivat_nuolet.jpg

 

 

 

 Tee näin:

 1. Valitse käytettävä kuvio valikosta (ks. kuva yllä).
 2.  Paina hiiren vasen painike pohjaan viivan alkupisteen kohdassa ja muotoile viivan pituus ja suunta. Vapauta hiiri, jolloin viiva muodostuu ja sen päihin ilmestyvät siniset neliöt.

 

Viivan tai nuolen muokkaaminen 

Tee näin:

 1. Valitse viiva tai nuoli, jota haluat muokata, ja napsauta hiiren oikeanpuoleista painiketta.
 2. Valitse valikosta Viiva. Viiva-ikkuna avautuu.

Viiva-välilehdellä voit esimerkiksi muokata viivan tyyliä, väriä, leveyttä, läpinäkyvyyttä tai lisätä viivan päähän nuolen. Varjo-välilehdellä voit lisätä nuolelle taustavarjon. Lisäksi voit luoda omia viiva- ja nuolityylejä välilehdissä Viivatyylit ja Nuolen tyylit sekä nimetä ne itse. 


Kuviovalikot

Piirros-työkalurivi sisältää kuusi erilaista alavalikkoa, joista voit valita erilaisia piirtämiseen soveltuvia valmiita muotoja. Valikot on ryhmitelty kuvioiden muodon mukaan (ks. kuvat alla).

valikko_peruskuviot.jpg       valikko_symbolikuviot.jpg    valikko_nuolikuviot.jpg

A. Peruskuviot                        B. Symbolikuviot                  C. Nuolikuviot 

valikko_vuokaaviot.jpg             valikko_kuvatekstit.jpg                valikko_t__htikuviot.jpg

 D. Vuokaaviot                              E. Kuvatekstit                F. Tähtikuviot

 

Tee näin:

 

 1.  Napsauta haluamasi valikko auki ja valitse käytettävä kuvio. 
 2. Paina hiiren vasen painike pohjaan valitsemassasi kuvion kulmakohdassa. Muotoile hiirellä objektin koko ja muoto. Vapauta hiiren vasen painike, jolloin kuvio muodostuu ja sen sivuille ilmestyvät siniset neliöt.

Symbolien merkitys selviää osoittamalla haluttua symbolia, jolloin sen nimi tulee esiin työkaluvihjeenä.

HUOM. Joissain kuvioissa on kahvat, joista vetämällä kuvion ominaisuudet muuttuvat. Kahvat näkyvät keltaisina ympyröinä ja hiiren osoitin muuttuu käsisymboliksi näiden erikoiskahvojen päällä.

Seitsemäs kuvioalavalikko on 3D-kappaleet, jonka saa näkyviin valitsemalla Piirros-työkalurivin oikeanpuolimmaisimman alavalikon ja valikosta Näkyvät painikkeet > 3D-kappaleet.


 

 

ikoni_pisteet.jpg Pisteet

 

Pisteet-työkalun avulla voit muuttaa Käyrä-valikon objektin muotoa. Työkalun saa joko päälle tai pois päältä napsauttamalla Piirros-työkalupalkin Pisteet-kuvaketta tai valitsemalla Muokkaa > Pisteet.

Muokkaa pisteitä -palkin työkalujen avulla voit muokata objekteja halutulla tavalla.

 

muokkaa_pisteita_aakkostettu.jpg

 

Muokkaa pisteitä -palkin kuvakkeet:

 1. Pisteet-kuvake
 2. Siirrä pisteitä
 3. Lisää pisteitä
 4. Poista pisteitä
 5. Katkaise käyrä
 6. Muunna käyräksi
 7. Kulmapiste
 8. Sulava siirtymä
 9. Symmetrinen siirtymä
 10. Sulje Beziér
 11. Poista suoralle jäävät pisteet 

Tee näin:

 

 1. Valitse Käyrä-valikosta haluamasi objekti ja lisää se asiakirjaan. Kun luotu objekti on valittuna, napsauta Pisteet-kuvaketta, jolloin Muokkaa pisteitä -palkki aukeaa (ks. kuva yllä). Jos Pisteet-työkalu on aktivoitu jo valmiiksi ennen objektin luomista, Muokkaa pisteitä -palkki aukeaa automaattisesti.
 2. Hiiren osoitin näyttää pienen tyhjän neliön, kun se on pisteen päällä. Siirrä tämä objektin piste haluttuun paikkaan.

 

 Pyöreiden kulmien luominen

Kun lisäät asiakirjaan suorakulmion ja napsautat Piirros-työkalupalkin Pisteet-kuvaketta, objektin vasempaan yläkulmaan tulee näkyviin pieni kehys. Kehys osoittaa kulmien pyöristyksen määrän (ks. kuva alla). Kehyksen ollessa vasemmassa reunassa pyöristystä ei ole. Kun viet hiiren osoittimen  kehysruudun päälle, se muuttuu käsisymboliksi. Nyt voit viedä kehyksen yläreunassa vasemmalta objektin keskelle, jolloin objektin kulmat ovat mahdollisimman pyöreät. Voit siis pyöristää kulmia siirtämällä kehystä näiden kahden ääriaseman välillä ja ääriviiva kuvaa saatavaa tulosta.

esim_skulmio_pyoristetty.jpg
 

 

 


ikoni_liimapisteet.jpg Liimapisteet

 

Liimapiste on piste, johon voi liittää yhdysviivan. Oletusarvona on, että ohjelma sijoittaa liimapisteen objektia ympäröivän suorakulmion kunkin sivun keskelle.

 


ikoni_fonttipajangalleria.jpg Fonttipajan galleria

 

Fonttipajan gallerian avulla voit lisätä asiakirjaan erilaisia tekstitehosteita, kuten taivutuksia, kolmiulotteisuutta, väri- tai varjostustehosteita. Ohjeet löydät täältä.

 


ikoni_tiedostosta.jpg Tiedostosta

 

Asiakirjaan voidaan lisätä kuva napsauttamalla Piirros-työkalurivin Tiedostosta-kuvaketta tai valitsemalla valikosta Lisää > Kuva > Tiedostosta.

Tee näin:

 1. Valitse Tiedostosta-työkalu. Näytölle avautuu Lisää kuva -selausikkuna, jonka kautta voit hakea omalla koneellasi tai ulkoisella kiintolevyllä olevan kuvatiedoston.
 2. Valitse kuva ja napsauta Avaa. Kuva aukeaa asiakirjaan.

Jos valittu kuvatiedosto halutaan lisätä linkkinä, valitaan Lisää kuva -selausikkunasta Linkitä-valintaruutu.

Kun Lisää kuva- selausikkunan Esikatselu-valintaruutu on valittuna, esikatseluikkunassa näkyy kuva aseteltuna asiakirjaan.

 


ikoni_fonttipajangalleria.jpg Galleria

 

Galleria on erillinen Draw-ohjelman työkalu, jossa voidaan valita asiakirjaan lisättäviä kuvia tai äänileikkeitä. Ohjeet löydät Galleria-kohdasta.


ikoni_pursota.jpg Pursotus käytössä /poissa käytöstä

Pursotustyökalun avulla voit tehdä asiakirjaan lisätyistä 2D-kuvioista 3D-kuvioita.

Tee näin:

 1.  Valitse ensin kuvio, jonka haluat muuttaa 3D-kuvioksi napsauttamalla sitä hiirellä.
 2. Valitse sen jälkeen Pursotus käytössä/poissa käytöstä. Kuvio muuttuu kolmiulotteiseksi ja näytölle avautuu 3D-asetukset -palkki. Tästä palkista säädetään valittujen 3D-objektien ominaisuuksia. 

Työkalurivin oikeassa reunassa on viimeiset kolme alavalikkoa, jotka ovat Tehosteet, Tasaus ja Järjestä:

ikoni_tehosteet.jpg Tehosteet

Tehosteet-valikon työkalujen avulla voit muokata valittujen objektien muotoa, suuntausta tai täyttöä.

 

 

valikko_tehosteet_aakkostettu.jpg

Tehoste-työkalut:

 

 1. Kierrä
 2. Käännä
 3. Tee 3D-pyörähdyskappale
 4. Venytä ympyräksi (perspektiiviin)
 5. Taivuta rullalle (vinoon)
 6. Vääristä
 7. Läpinäkyvyys
 8. Liukuvärjäys

ikoni_tasaus.jpg Tasaus

Tasaus-työkalun avulla voit muuttaa valittujen objektien tasauksen johonkin reunaan tai keskelle.

valikko_tasaus.jpg 


 ikoni_j__rjest__.jpg Järjestä

Järjestä-työkalun avulla voit muuttaa päällekkäin olevien objektien pinojärjestystä.

valikko_j__rjest__.jpg 

 


 

Piirros-työkalurivin oikeassa reunassa on valikko (ks. kuva alla), jonka kautta voit mukauttaa työkalurivillä näkyvissä olevia painikkeita, Draw-ohjelman valikoiden sisältöä, näppäimistökomentoja, työkalurivien sisältöä tai lisätä makron ohjelman tapahtumaan. Lisäksi voitmyös lukitavalikon kautta työkalurivin sijainnin tai sulkea sen.

 

 valikko_oikea_reuna.jpg

 

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.