FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Processing suomeksi

Johdanto

Processing on merkittävä kehitysympäristö, jossa ohjelmointikieltä käytetään multimediateoksien tekemiseen tietokoneella. Sen toimintafilosofian ja helppokäyttöisyyden lisäksi Processingin viehättävyys perustuu sen käyttötarkoitusten moninaisuuteen: näihin kuuluvat kuvat, äänet, verkkosovellukset, matkapuhelimet ja elektronisten laitteiden interaktiivinen ohjelmointi.

Taiteilijoiden taiteilijoille suunnittelema Processing tuo yhteen ammattimaisten ja amatöörimäisten käyttäjien yhteisön, johon kuuluu graafisia suunnittelijoita, videokuvaajia, painotaloja, arkkitehtejä ja verkkosuunnittelijoita. Sitä käyttävät myös taideopettajat, jotka tahtovat opettaa oppilailleen ohjelmoinnin käyttöä taiteeseen. Processingin kehittäjät tekivät sen alusta asti opetusvälineeksi.

Processing on sekä luovuuden että ohjelmoinnin ympäristö.

Piirrä ja luo tietokonekoodilla

Multimedian luomiseen tarkoitettuna ohjelmana Processingin erikoisuutena on tietokoneen komentojen käyttö piirtämiseen, 2D tai 3D -animaatioiden tekemiseen, äänitaiteen luomiseen ja ympäristönsä kanssa vuorovaikutuksessa olevien digitaalisten olioiden suunnitteluun.

Kynän, siveltimen, hiiren tai piirtoalustan kaltaisten vapaan käden työkalujen käyttöön tottuneille taiteilijoille voi olla yllättävää, että muotoja, värejä ja liikkeitä voi luoda vain kirjoittamalla tietokoneelle käskyn.

Tämä taiteellisen ilmaisun tapa käyttää koodin avulla tietokoneen ominaisuuksia (nopeutta, toimintojen automaattisuutta ja moninkertaistamista, vuorovaikutteisuutta jne.) luodakseen alkuperäisiä töitä, joita ei olisi voinut tehdä muuten, ja joiden luominen olisi vaatinut enemmän aikaa perinteisten menetelmien tai monimutkaisten ohjelmien avulla.

Processingin avulla voidaan myös ohjelmoida mikrokontrollereita, jotka ovat vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Yhdistettynä ääntä, lämpöä tai liikettä aistiviin sensoreihin nämä halvat mikrokontrollerit voivat vuorostaan luoda kuvia, aktivoida robottikäden, lähettää viestejä internetissä... Tietenkin riippuen tekemästäsi ohjelmasta.

Tässä käyttöoppaassa autetaan sinua kehittämään itseilmaisun kykyä opetellessasi ohjelmoimaan Processingilla. Ainoastaan mielikuvituksesi rajoittaa luomuksiasi.

Oppimisympäristö

Processing on helppokäyttöinen, se on alusta alkaen suunniteltu opettamaan ohjelmoinnin perusteita visuaalisessa ympäristössä.

Processingin opetustavoite tekee siitä loistavan työkalun ohjelmoinnin opiskelemiseen ei-ohjelmoijille tai aloitteleville ohjelmoijille. Monet opettajat käyttävät sitä opettaakseen oppilailleen ohjelmoinnin käsitteitä ja käytäntöä.

Toivottavasti tämä opas lisää Processingiin kohdistuvaa mielenkiintoa opettajien, kouluttajien ja laajemmassa mittakaavassa ammattilaisten ja harrastajien keskuudessa.

Vapaa ohjelmisto

Processing on vapaa ohjelma. Se toimii Windowsissa, Linuxissa, Macissa (ja missä tahansa muussa käyttöjärjestelmässä, jossa toimii Java). Siitä on myös versioita matkapuhelimiin ja mikrokontrollereihin.

Vapaana ohjelmana Processingin etuna on vapaaehtoisten ohjelmoijien anteliaisuus. He ovat luoneet käyttäjille kierrätettäviä ohjelmanpätkiä (jotka tunnetaan tietokoneslangissa kirjastoina). Yli sata kirjastoa laajentaa ohjelman mahdollisuuksia äänen, videon ja vuorovaikutteisuuden kentillä.

Historiaa

Processing on suunniteltu Aesthetics Computation Group (ACG) -laboratoriossa, joka kuuluu MIT Media Lab -laitokseen. Sen suunnittelivat Ben Fry ja Casey Reas vuonna 2001. Tämä ohjelma on enemmän tai vähemmän projektin Design By Numbers lopputulos. Projektin loi laboratorion johtaja, taideohjelmoija John Maeda. Ohjelmointikieltä käsittelevässä kirjassaan Maeda painottaa kuvankäsittelyohjelmoinnin yksinkertaisuutta ja toiminnan taloudellisuutta.

Monia tämän ensimmäisen projektin piirteitä on näkyvillä Processing-ympäristössä: ohjelmistoliittymän yksinkertaisuus, jossa ensisijalle asetetaan kokeellisuus ja oppiminen, ja monet funktiot, jotka toimivat molemmissa ympäristöissä. Processingin suunnittelijat eivät kätke tätä historiaa.

Processingin nykyinen ja tässä käyttöoppaassa käytetty versio on 1.5.1.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.