FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Scribus suomeksi

KOMPOSITIO

Kompositio

Nyt kun mallisi ja merkkisi ovat paikoillaan, olet tehnyt perustyön taittoa varten kaikilla sivuilla, joten on aika ryhtyä toimiin ja alkaa sijoittaa grafiikkaa ja typografiaa sivuillesi.

Kehykset


Kuten kerrottiin luvussa "Aloittaminen", koko asiakirjan läpi sijoitetaan kehyksiä, jotka tunnetaan myös nimellä "blokki" muissa ohjelmissa.

Nämä kehykset ovat yleisiä säilöjä: ne voivat sisältää mitä tahansa sisältöä, jota Scribus tukee, ja voit aina muuntaa osan yhdestä tyypistä toiseen menettämättä sisältöä: [Kohde] > [Tee kohteesta] ja valitse kehykselle uusi tyyppi.

Lisätietoja suoritettavien toimintojen sisällöstä voit katsoa luvun "Tuo teksti ja kuva" osasta "Luo".

Hyvä tapa aloittaa kompositio on tehdä tyhjät kehykset asiakirjaan, magnetisoida niiden apuviivat, ja sinulla on perustana tyhjä runko tulevalle taitolle, johon voit sijoittaa tekstiä, kuvia, värilliset taustat, geometrisia muotoja, taulukoita, ja vaikka mitä, loputtomiin asti.

Magnetisoidaksesi oman asiakirjasi apuviivat, siirry valikkoon [Apuviivojen hallinta] ja rastita [Lock Guides].

Värit, muodot ja kulmat kehyksissä


Voit yksinkertaisesti värjätä minkä tahansa kehyksen valitsemalla kehykseen, menemällä ikkunaan [Asetukset] > [Värit] ja valitsemalla oletusvärin tai yhden omista väreistäsi.

 

Kehys on vektoriobjekti ja voi saada täyttövärin ja ääriviivat: voit valita maalipurkin kuvakkeen väri-ikkunan vasemmassa yläkulmassa, jossa on pensselikuvake.

Sinulla on myös mahdollisuus hakea liukuväriä kehykseen: voit tehdä tämän valitsemalla pudotusvalikosta minkä tyyppisen liukuvärin haluat.

 

Voit sitten muuttaa liukuväriä valitsemalla jonkin kolmion väriavaruuden esikatselusta ja valitsemalla yhden väri kirjastosta. Näitä kolmioita kutsutaan joskus "stopeiksi" tai "markkereiksi", koska ne merkitsevät liukuvärin etappeja.

Voit lisätä liukuvärin markkerin siirtämällä hiiren liukuvärin esikatselun alapuolelle: hiiren kursori tulee näkyviin [+]. Napsauta lisätäksesi uuden markkerin, on mahdollista muuttaa sen väriä ja siirtää sitä napsauttamalla ja vetämällä.

Jos olet lisännyt markkerin vahingossa, voit poistaa sen, jos se ei ole ensimmäinen eikä viimeinen väri-ikkunassa: vedä se vetää ylös tai alas esikatseluikkunan ulkopuolelle: hiiren kursori on [-].

Kuten opimme luvussa "Valitse värit" osassa "Luo", muotoja voidaan myös luoda vektorimuodossa: soveltaaksesi tätä , voit valita kohdan [Muoto] pudotusvalikosta, jonka jälkeen voit valita yhden etukäteen valmistelemasi muodon.

 

Jos muotoja ei ole luotuna, avattavasta luettelosta ei ole muotoja saatavilla, joten sinun on luotava yksi ensin.

Lopuksi voit tietenkin yhdistää efektejä luomalla malli, jossa on liukuväri!

Suunnittelun perusteet


Edelleenkään tuomatta mitään sisältöä voit aloittaa kehyksien järjestelyn ja niiden koon muuttamisen: jos esimerkiksi ulkoasussasi on neljä palstaa, on kolmen palstan kuva tärkeä osa kompositiotasi.

Ei ole olemassa lopullisia sääntöjä taitolle, ne on tehty rikottaviksi, mutta joitakin asioita kannattaa pitää mielessä:

 • Valitse kaksi tai kolme blokkia (vaikka kaksi tai kolme viiteväriä), ja rakentaa näistä, eikä ottaa liikaa (sitä kutsutaan "layout pizzaksi!"): mahdollisuuksien paletti on jo hyvin suuri pienellä määrä elementtejä.
 • Priorisoi tieto: ensi silmäyksellä tai jopa silmänräpäyksellä, on erotettava otsikoista nykyisen tekstin pääkohdat sivuelementeistä, ja hierarkiasta on pysyttävä erottamaan selvästi muutamia tasoja (enintään kolme, mikäli mahdollista).
 • Latinalaisessa kielillä voimme lukea ylhäältä vasemmalta alaspäin oikealle, jolloin silmämme tekee Z-kirjaimen muotoista kuviota. Tämä käytäntö siis vaikuttaa meidän tapaamme lukea kaikki asiakirjat, ja vasemmassa yläkulmassa olevat elementit luetaan ensin, ja elementit oikeassa alakulmassa viimeiseksi. Ota kontrapunkti tähän sääntöön ja esittele uusi tapa priorisoida tiedot, jotka voivat täydentää tai olla ristiriidassa tekstihierarkian kanssa.
 • Typografia on keskeinen sommittelun tekijä: ei voi olla hyvää taittoa ilman että teksti virtaisi hyvin.
 • Käytä tilaa ja avaa koostumus: se helpottaa lukemista ja parantaa grafiikkaa ja typografiaa. Kehysten ympärillä oleva valkoinen tila on välttämätön hyvän komposition kannalta, lähes yhtä tärkeä kuin typografia. Jos haluat erottaa toisistaan kaksi aluetta, ajattele verkkoja (linjoja ja ominaisuuksia).
 • Kokeile kontrasteja tai väripalettia (sävyt): suuria ja pieniä kontrasteja, valon ja varjon, Serif ja sans serif, täysi ja tyhjä, läheisyyden ja etäisyyden, tasapaino ja epätasapaino, väri ja harmaa ... Voit luoda poikkeuksellinen tauon kauniissa johdonmukaisuudessa sarakkeisiin, korostaen tiettyä elementtiä.
 • Pidä se yksinkertaisena, ja suosi selkeyden ja johdonmukaisuuden vaikutusta: kuviot ja liukuvärit ovat olemassa, mutta ne pysyvät yksityiskohtina, eivätkä sekoita koostumusta ja peitä pääkohtia.

 

Ketjuttaminen

 


Sinulla on nyt runko valmiina, tulet jatkuvasti parantamaan sitä vähitellen, kun luot, tuot, ja hallitset kaikki elementtisi. Mutta on edelleen tärkeä asia tietää tehdäksesi komposition: ketjuttaminen, jossa määritellään tekstin virtaus asiakirjassa.

Jos teksti on pidempi kuin runko sitä ei voi hyväksyä, Scribus ei luo itselleen uutta kehystä tai uutta sivua.

Työkalu [Linkitä tekstikehyksiä] työkalurivillä, jonka avulla voit suorittaa ketjutuksen.

 

Scribus näyttää pienen aukon oikeassa kehyksen alakulmassa, joka tekee näkyväksi ongelman, mutta käyttäjän tulee määritellä, mihin tulee tekstiä. Tavallinen käytäntö on jatkaa tekstiä seuraavassa kehyksessä samalla sivulla tai seuraavalla.

 1. Luo toinen kehys;
 2. Palauta runko, joka sisältää tekstin;
 3. Aktivoi linkki (Linkitä tekstikehykset) ja napsauta sitten uutta kehystä. Tekstin tulee jatkua kehyksestä toiseen.
 4. Voit jatkaa kehyksestä toiseen, kunnes kaikki teksti on näkyvissä.
 5. Jos ilmenee virhe, voit seuraavin toimenpitein löysentää kehyksiä. Napsauta vain kehystä toisella työkalulla tyhjentääksesi kehyksen tekstistä, joka palaa edelliseen kehykseen, vaikka se ei olisi näkyvissä.

Huomaa, että on mahdollista sitoa se kehykseen, joka ei vielä sisällä tekstiä. Toisaalta, jos [Automaattinen tekstikehys] oli aktivoitu asiakirjaa luotaessa tai [Dokumentin asetuksissa], kaikki uudet sivut sisältävät kehyksen, joka on automaattisesti linkitetty edellisen ja seuraavan sivun kehyksiin.

Jos haluat nähdä tekstin virtauksen, Scribus voi näyttää ne kuin nuolet: tämä löytyy valikosta [Näkymä] kohdasta [Näytä kehyksien väliset yhteydet].

Esimerkkiteksti


Jos haluat testata tekstin sujuvuutta ennen lopullisen tekstin tuomista, voit käyttää huijaustekstiä, jonka avulla voit väliaikaisesti täyttää sivuja, jotta voit kalibroida sisältöä, ja nähdä ensimmäisen välähdyksen typografiasta.

Tunnetuin esimerkkiteksti on "Lorem ipsum":

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

Tämä on väärä latinaa, se ei merkitse mitään.

Jos haluat lisätä esimerkkitekstiä, valitse tekstikehys, siirry valikkoon [Lisää] ja valitse [Lisää esimerkkiteksti]. Valintaikkuna tarjoaa lisätä haluamasi pituisen esimerkkitekstin haluamallasi kielellä, jotta sinulla on parempi näkemys harmaasta typografiasta.

Harmaa typografia


Harmaa typografia on vaikutelma, jolla tuotetaan silmän yleisnäkymä. Kyse ei ole väristä, joka saataisiin yhdistelemällä eri pigmenttejä, vaan harmaan keskimääräisestä tiheydestä, joka johtuu sarjasta mustia merkkejä valkoisella pohjalla (käsite sisältää muutkin värit kuin mustan).

Kuten olemme selittäneet yllä, se on keskeinen tekijä taiton kokoonpanossa. Harmaa typografia määrittää ensimmäisen lukijan vaikutelman tekstistä ja etenkin helppouden, jolla lukija voi lukea sen, ja siksi sen on oltava yhdenmukainen kokoelma typografisia sääntöjä.

Eri tekijöitä, jotka vaikuttavat harmaan typografian homogeenisuuteen ovat fontti, koko, riviväli, lihavointi, merkkien välinen etäisyys, kehys, tekstin asettelu ja merkkien läheisyys. Harmaan tekstialueen homogeenisuus arvioidaan usein katsomalla tekstiä silmiä siristäen, jolloin teksti näkyy sumeana ja muutoksia on helpompi hahmottaa. Jos on liikaa tummia pilkkuja tai liian monista valopilkuista muodostuva kuva on vaikutelma se, että harmaa ei ole harmoninen.

Alla olevassa kuvassa näkyy sama teksti kirjoitettuna Liberation Sans -fontilla 11 pisteen koolla  peräkkäin väleillä 3, 6, 9, 12 ja 15 pistettä. Se siirtyy mustasta harmaaseen shokkiesimerkillä! On enemmänkin tekijöitä, joiden avulla voimme säätää harmaata typografiaa enemmän kuin vain merkkien väleillä, mutta esimerkki puhuu puolestaan!

Pinoa esineitä ja kerroksia


Viimeinen tärkeä kohta oman kokoonpanon rakentamisessa on elementtien järjestäminen toisiaan vastaan pinoamalla elementit: itse asiassa joitakin esineitä voidaan siirtää muiden esineiden eteen tai taakse katseen akselilla (se on nimeltään Z-akseli, koska se on paikannuksen kolmas elementti akselien X ja Y lisäksi).

Scribusin komentoon "sijoitus" pääsee napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella kehystä, joka on valittu, ja sitten menemällä kohtaan [Taitto] ja valitsemalla tehtävän siirron. Voimme valita siirron pykälän verran ylös tai alas, tai ylimmäksi tai alimmaksi. Voidaan myös valita käytettävissä olevat asetukset ikkunasta [Ominaisuudet] > [X, Y, Z].

Näin ollen kaikki kehykset meidän paperillamme ovat asemoituna Z-akselille, ja uudet kehykset ovat ylimpänä.

Voidaan mennä pidemmälle, objektien järjestelyn lisäksi voit käyttää tasoja, joiden avulla voit luoda mukautettuja tasoja ja pinoja: valitse tasot ikkunasta [Ikkunat] > [Tasot].Oletuksena on vain yksi kerros nimeltään tausta. Voit luoda uusia kerroksia napsauttamalla [+], siirry sitten uuteen kehyskerrokseen napsauttamalla oikealla napilla kehyksiä, jotka on valittu.

Jos käytät tasoja, kannattaa ottaa tavaksi nimetä ne, niin että nimi pysyy ajankohtaisena.

Voit nyt piilottaa, tulostaa, lukita, kääntää, leikata tai vaihtaa hahmotelmaan kaikki kerroksen kohteet: tämä on helppo tapa sommitella.

Huomio: kerrokset sovelletaan koko asiakirjaan, ei vain yhteen sivuun.

Lopuksi voit säätää läpinäkyvyyteen, se vaikuttaa kaikkiin objekteihin koko kerroksessa ja vastaavasti sekoitustilaan.

Sekoitustila luo sekoituksen vaikutuskerroksessa laskemalla edeltävien kerrosten kanssa kertolaskun, jakolasku, yhteenlaskun tai vähennyslaskun muuttujista, jotka vaikuttavat värisävyyn, saturaatioon tai värien kirkkauteen. Tuloksena on visuaalinen sekoitus (jota kutsutaan yhdistämiseksi tai sulatukseksi) väreissä kerrosten välillä. Sekoitustilaan ei vaikuta objektin läpinäkyvyys. Vaikutus suhteessa muihin on se, että se on tilapäistä, helppo ottaa käyttöön tai pois käytöstä, joten on mahdollista tehdä peittokuvia nopeasti.

Sinulla on nyt kaikki hyvän komposition avaimet: kun valmistelet sitä, voit siirtyä toiseen hyvin tärkeään vaiheeseen, tekstin tyylien valmisteluun

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.