FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Scribus suomeksi

Skriptaus ja tehtävien automatisaatio

Tämä luku käsittelee Scribusin erikoiskäyttöä. Uutena Scribusin käyttäjänä et tarvitse sitä heti, mutta se on hyvä lukea, jotta tutustut Scribusin mahdollisuuksiin.

Skripti on pieni ohjelma, joka tekee yhden tehtävän. Skripti on oikeastaan sarja komentoja, joka on tekstitiedostossa. Skriptin ajaminen suorittaa automaattisesti tehtäviä. Näin ei tarvitse opetella ulkoa sarjaa komentoja, jotta voi tehdä jonkin tietyn usein toistuvan tehtävän. Samalla välttyy tylsien tehtävien suorittamiselta käsin. Lisäksi skripteillä voi laajentaa ohjelman käyttötapoja ilman ohjelman lähdekoodin muuttamista. Lisäksi merkittävä etu on se, että skriptejä on helpompi ohjelmoida kuin ohjelmaa itseään.

Skriptien avulla uusia ominaisuuksia voidaan lisätä Scribusiin. Tämä antaa yhteisön jakaa ominaisuuksia ennen kuin ne lisätään Scribusiin. Voit lisätä skriptisi Scribusin wikiin. Valitse vain tahtomasi skripti, kopioi se ja liitä se tekstieditoriin, jonka jälkeen voit tallentaa sen koneellesi. Tämän jälkeen voit käynnistää skriptin valikosta Skripti > Aja skripti...

Scribusin skriptit on tehty ohjelmointikielellä Python, joka on tunnettu yksinkertaisuudestaan. Se ei voi vahingoittaa konettasi tai ohjelmiasi. Viimeisessä kappaleessa on linkkejä Pythonia käsitteleville sivuille. 

Aja skripti

Kun asensit Scribusin, yhdeksän skriptiä asennettiin automaattisesti, ja ne voit ajaa valikosta [Skriptit > Scribus-skriptit]:

 • Autoquote: tämä skripti muuttaa heitto- ja lainausmerkkien typografian versiota.
 • CalendarWizard: luo kalenterin.
 • Color2csv: tallentaa listan nykyisessä tiedostossa käytetyistä väreistä.
 • ColorChart: skripti tuottaa nykyisessä dokumentissa olevien värien nyanssinäkymän.
 • Csv2color: tuo komennolla color2csv luodun värilistan.
 • DirectImageImport: tekee kuvakehyksen ja tuo siihen kuvan.
 • FontSample: tekee listan järjestelmään asennetuista fonteista ja esimerkkitekstit.
 • Importcsv2table: tuo arvot taulukkoon.
 • InfoBox: tekee pienen kehyksen tekstille.

On mahdollista muokata skriptiä. Kopioi se ensin sen oletusarvoisesta sijainnista:

Linux: /usr/share/scribus/scripts/

Mac OS X: /käyttäjät/käyttäjänimi/scribus/trunk/scribus/scribus/plugins/scriptplugin/scripts/

Windows 7: C:\Program Files\Scribus1.4\share\scripts

Voit laittaa kopion hakemistoon Skriptit omassa hakemistossasi. Tämän jälkeen voit muokata skriptiä tekstieditorilla, kuten seuraavaksi kerrotaan. Muokatun skriptin voit ajaa komennolla [ Skriptit > Aja skripti... ].

Lisää skriptejä

Paras lähde skripteille on Scribusin wiki. Mene sivulle wiki.scribus.net (http://wiki.scribus.net) ja napsauta kohtaa "Scripts" (http://wiki.scribus.net/canvas/Category:Scripts) vasemmalla olevassa valikossa, niin näet tusinoittain tietokoneellesi kopioitavia skriptejä.

Esimerkiksi kopioidaksesi skriptin "Adding 'DRAFT' to a document" joka lisää nykyiselle sivulle sanan "DRAFT" ("luonnos" englanniksi):

Ajaaksesi skriptin Scribusissa:

 • Varmista että dokumenttisi on auki.
 • Valitse valikosta Skripti > Suorita skripti... ja etsi skripti "draft.py" työpöydältäsi.
 • Kun napsautat OK, sana DRAFT ilmestyy nykyiselle sivullesi.

Skriptien luominen

Jos et löydä tarvitsemaasi skriptiä wikistä, voit aina luoda skriptin itse tai pyytää tuttua ohjelmoijaa tekemään sen.

Usein tämä on vielä helpompaa, sillä voit muokata wikistä löytyneen skriptin tekemään haluamasi asiat.

Ajatellaanpa vaikka, että tahdot suomentaa sanan DRAFT sanaksi LUONNOS. Tarkastele skriptiä, jonka liitit tekstieditoriin.

 • Rivillä 25 on sanat « draft  = "DRAFT" ».
 • Lisää merkki "#" rivin alkuun: Python ei nyt lue riviä.
 • Kirjoita riville 28 teksti "draft = "LUONNOS".
 • Tallenna tiedosto ja aja se taas Scribusissa.

Lisätietoa

Tässä on käsitelty skriptausta vain lyhyesti. Jos tahdot tutustua skripteihin ja niiden mahdollisuuksiin tarkemmin, tässä on joukko linkkejä erilaisille Pythonia käsitteleville sivuille.

Johdanto Pythonin syntaksiin

Python on yleinen ja helppo kieli, josta voi löytää tietoa monista paikoista. Tässä on muutamia suomenkielisiä oppaita Pythonin käyttöön:

Ohjelmointiputkan Python-opas: http://www.ohjelmointiputka.net/oppaat/opas.php?tunnus=python_01

Lappeenranta Technical Universityn Python-opas: http://www.it.lut.fi/kurssit/08-09/CT20A0200/materiaali/Python_opas_2008.pdf

Wikikirjaston Python-opas: http://fi.wikibooks.org/wiki/Python

Scribusissa käytettävät Python-komennot

Englanninkielinen lista Scribusissa käytettävistä Python-komennoista löytyy valikosta [Ohje > Ohje] olevan käyttöohjeen kohdasta "For Developers > Scripter API".

Ihmisetkin voivat auttaa!

Onko sinulla tärkeitä kysymyksiä Scribus-skriptaamisesta? On varsin mahdollista löytää ihmisiä, jotka voivat vastata kysymyksiisi (tai parhaassa tapauksessa jopa kirjoittaa skriptisi!)

Scribusin kehittäjien ja käyttäjien listalla voit kysyä englanniksi kysymyksiä aiheesta. Voit liittyä listalle osoitteessa http://lists.scribus.info/mailman/listinfo/scribus ja kirjoittaa tähän osoitteeseen: scribus@lists.scribus.net.

Jos tahdot puhua Scribus-ihmisille suoraan, voit liittyä IRC-kanavalle #scribus Freenodessa. Mikäli sinulla ei ole IRC-asiakasohjelmaa käytössäsi, voit liittyä yhteisön kanavalle tällä verkkosivulla: http://wiki.scribus.net/canvas/Special:WebChat

Huomaa, että IRC-kanavakin on suurimmaksi osaksi englanninkielinen.

Lähdekoodin tarjoamat mahdollisuudet

Jotta katsauksemme Scribusin erikoismahdollisuuksiin olisi täydellinen, tarkastelemme nyt Scribusin tiedostoformaatin koodia ja sen mahdollisuuksia. Ensinnäkin pidä mielessäsi, että olemme avoimen lähdekoodin maailmassa ja kaikki formaatit ovat avoimia. Scribusin tapauksessa tämä merkitsee, että käyttäjä pääsee tutkimaan tiedostojen koodia, vaikka Scribusia ei olisi asennettu tietokoneelle. Tarvitaan vain yksinkertainen tekstieditori Scribusin lähdekoodin tutkimiseen. Tarvitaan vain hieman harjoittelua ja jatkuvaa tutkimista, jotta tämän tiedoston rakenne aukeaa. Tarvitaan vain yksi askel tämän mahdollisuuden hyödyntämiseen!

Muokattava formaatti

.sla on kaikkien Scribus-tiedostojen loppupääte. Tämä tiedosto on helppo löytää koneeltasi. Avaa tekstieditori ja avaa joku .sla-tiedosto. Nyt voit tutkia sitä. Ensin tämä voi tuntua vaikealta, mutta huomaat pian kaikki tällaisen tiedoston edut. Yksinkertaisilla komennoilla, kuten Etsi & Korvaa voit tehdä muutoksia tähän tiedostoon avaamatta Scribusin käyttöliittymää. Tämä ei tietenkään merkitse sitä, että voit tehdä kaikki Scribusin toiminnot ilman käyttöliitymän avaamista. Mutta jos tahdot tehdä hieman monimutkaisempia muutoksia, tekstieditorin käyttö on hyvin tehokasta.  

Alla on esimerkki, jossa näkyy osa koodista. Se on hyvin järjestelmällinen ja selkeä. Kuka tahansa voi lukea tätä koodia ja ymmärtää sitä pienellä vaivalla. Tässä on lista dokumentissa käytetyistä väreistä. Havaitaan, että on kaksi spottiväriä, jotka ovat Pantone 541C" ja "Pantone 541C LEAP." Tämän vuoksi tuloksena on kaksi laattaa eikä vain yksi, mitä et tahdo. Lisäksi väri "PALE" on sama, mutta sen värisävy on vain 50%. Tätä ongelmaa on vaikea korjata Scribusin käyttöliittymässä, mutta se on helppo korjata .sla-lähdetiedostossa.

Tässä toisessa näkymässä on kaksi riviä koodia, jotka vaikuttavat väriin "Pantone 541C". Näemme mitä muutoksen jälkeen tapahtui. Lisäsimme attribuutin "SHADE" väriin, mikä ratkaisi ongelman. Väristä PALE tuli "Pantone 541C" ja sen värisävy on 50%.

Lisäksi .sla-tiedosto voi olla erittäin hyödyllinen, mikäli Scribus palauttaa virheviestin, jossa sanotaan, että se ei voi lukea tiettyä tiedostoa, koska se on vahingoittunut. Tämä tilanne ei ole toivoton. Yleensä kehittäjät voivat korjata tiedoston tekstieditorilla. Vaikka Scribus ei voi avata kyseistä tiedostoa, se on edelleenkin tekstitiedosto, joten sitä voi muokata.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.