FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Scribus suomeksi

SUUNNITTELU

Voi olla innostava ajatus ryhtyä töihin heti kun päätös julkaisun tekemisestä on tehty. Loppujen lopuksi kädessäsi on hieno luonnos ja sinulla on suurin osa kuvista ja tekstistä. Mikset aloittaisi heti? Koska hyvä suunnittelu on välttämätöntä ja sen täytyy ottaa huomioon kaikki tuotannon vaiheet, myös PDF-tiedostojen luominen ja lopullinen tulostaminen.

Alussa projektien teknisten parametrien määrittely on yksi menestyksen avaimista. Nämä valinnat vaikuttavat moniin graafisiin valintoihin ja työsi lopputulokseen. Takaumat ovat usein vaikeita. Jos esimerkiksi lopullinen tuote on suunniteltu tulostettavaksi tavallisella printterillä, dokumenttisi muotoa määrittää tämä valinta, esimerkiksi väri, jätetty leikkuuvara, tulostus, paperityyppi, sidonta jne. Jos jotkin tässä käytetyt termit eivät ole tuttuja, älä huolestu, palaamme niihin vielä. Voit myös katsoa käyttöoppaan lopussa olevaa sanastoa, joka sisältää monia teknisiä termejä. 

Taita paperisi 

Tee fyysinen malli julkaisustasi. Jos tahdot tehdä brosyyrin, taittele paperisi! Sinun on näin helpompi nähdä eri osille jäävä tila ja voit välttää sen tilanteen, jossa osa tekstistä jää piiloon paperin reunan alle.

Taiton luonne riippuu myös dokumentissasi olevista sivuista. Jos julkaiset suuren kirjan, sinun täytyy käyttää sidontaa eikä nidontaa.

Suunnittele aikataulusi

Aikataulu voi vaikuttaa tulostusprosessin valintaan. Kiireessä digitaalinen paino voi olla paras valinta, suuria määriä painettaessa offset-paino voi sopia paremmin. Ajoitus voi kuitenkin pilata kaiken! Painoa edeltävä työ, verotus, kalibraatiot ja säädöt voivat viedä aikaa.

Lopulta muutkaan asiat eivät saa jäädä huomiotta. Näihin liittyvät tarpeellisen paperin laatu ja saatavuus, jotta lopullinen ulkonäkö on yhdenmukainen ja aikataulut eivät sekoa, jos paperi puuttuu, kopioiden kokonaispaino pakattuna ja ilman pakkausta (tärkeää tietoa, jos tahdot levittää painotuotteesi postin avulla).

Kuten näemme, projektiisi vaikuttavat monet muuttujat. Sinun täytyy suunnitella etukäteen, koska jossain vaiheessa voi olla vaikeaa tai kallista tehdä muutoksia.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.