FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Stellarium

Asetukset

Voit muuttaa Stellariumin asetuksia. Tällöin voit asettaa tähtinäkymän oman paikkakuntasi mukaiseksi, tarkastella eri kulttuurien mytologioiden tähtikuvioita tai vaikkapa käynnistää planetaarionäytöksen.

Vedä hiiren kursori ikkunan vasempaan alakulmaan, jolloin näet seuraavan valikon:

ScreenHunter_37_Mar._25_22.57

Tästä valikossa ovat ylhäältä alas seuraavat vaihtoehdot:

- Paikkakunta-ikkuna

- Päiväys/aika-ikkuna

- Taivas- ja näyttöasetusten ikkuna

- Etsintäikkuna

- Asetusikkuna

- Avustusikkuna

Paikkakunta

 

Aluksi sinun on hyvä asettaa oma sijaintisi Sol-aurinkokuntaan kuuluvalla Terra-planeetalla. Tällöin näet aina juuri oman paikkakuntasi tähtitaivaan.

Paina sitten nappulaa Paikkakunta-ikkuna:

ScreenHunter_38_Mar._25_22.58

Näet ikkunan, jossa voit muuttaa paikkakuntasi asetuksia:

ScreenHunter_39_Mar._25_22.59

Kirjoita hakupalkkiin paikkakuntasi nimi:

ScreenHunter_40_Mar._25_23.01

Voit nyt sulkea ikkunan sen oikeassa yläkulmassa olevasta rastista ja näet oman paikkakuntasi taivaan.

Aika ja päivämäärä

Voit vaihtaa Stellariumin tähtitaivaan aikaa ja päivämäärää.

Mene ensin valikkoon ja paina Aika- ja päivämääräikkunan kuvaketta:

ScreenHunter_05_Mar._26_22.05 

Nyt näet ikkunan, johon voit syöttää aika- ja päivämääräasetuksesi:

ScreenHunter_07_Mar._26_22.12

Taivas- ja näyttöasetukset

Pääset taivas- ja näyttöasetuksiin painamalla vasemmalta ponnahtavan valikon Taivas- ja näyttöikkunan kuvaketta.

ScreenHunter_08_Mar._26_22.13

 

Avautuu asetusikkuna, jossa voit muuttaa taivaan asetuksia, muuttaa merkintöjen näkyvyyttä tai siirtyä toisiin maisemiin tai toiseen tähtitarustoon.

 

ScreenHunter_09_Mar._26_22.14

Siirry välilehdelle Taivas ja pääset muuttamaan taivaan asetuksia:

ScreenHunter_01_Mar._29_20.42

Kohdassa Tähdet voit muuttaa tähtien absoluuttista ja suhteellista mittakaavaa. Absoluuttinen mittakaava tekee kaikista tähdistä todellista suuremman näköisiä. Jos Suhteellinen mittakaava on yli 1,00, kirkkaimmat tähdet näyttävät suuremmilta kuin todellisella taivaalla. Tuikkiminen simuloi tähtien näkyvää tuiketta, joka johtuu itse asiassa ilmakehästä. Dynaaminen silmän sopeutuminen saa kirkkaimmat kohteet häiritsemään himmeämpien kohteiden näkyvyyttä.

Ilmakehä voi olla näkyvillä tai pois näkyviltä. Valosaaste simuloi kaupunkien valoja, mitä korkeammalle valosaaste on asetettu, sitä heikommin tähdet näkyvät.

Planeetat ja kuut -kohdassa voit asettaa planeetat ja kuut, sekä niiden rajat ja osoittimet näkyville tai piiloon. Jäljittele valonnopeutta merkitsee sitä, että planeettojen valolta menee hetki ehtiä silmääsi, jolloin niiden sijainti muuttuu hieman. Kuun koko tekee kuusta todellista suuremman kuvien ottamista varten.

 

Kohdassa Nimet ja osoittimet voit asettaa tähtien, tähtisumujen ja planeettojen nimet näkyviin rastimalla ruudun  ja valita niiden koon vetosäätimen avulla.

Tähdenlennot-kohdasta voit asettaa tähdenlentojen määrän tunnissa. Tämä määrä on väliltä 0-144000.

 

ScreenHunter_02_Mar._29_20.42

 

Siirry välilehdelle Merkinnät painamalla sen kuvaketta ikkunan yläosassa.

voit valita Ekvaatoriaaliasteikon, Atsimutaaliasteikon, Ekvaattorin, Meridiaaniviivan, Ekliptikan ja Ilmansuunnat näkyville tai pois näkyviltä.

Tähdistöt -kohdassa voit asettaa tähdistöjen viivat, nimet, rajat ja kuvat näkyville tai pois näkyviltä. Voit säätää kuvien voimakkuutta.

Kohdassa Projektio on tarjolla erilaisia projektioita, joita voit kokeilla.

 

ScreenHunter_03_Mar._29_20.42

Maisemat -välilehdellä voit vaihtaa kuvaruudulla näkyviä maisemia. Oletusmaisema on Guéreinsin kylä Ranskassa.

Asetukset -kohdassa voit poistaa näkyviltä maanpinnan ja sumun. Lisäksi voit ottaa käyttöön valitun planeetan ja sijainnin ja asettaa sen oletukseksi.

ScreenHunter_04_Mar._29_20.42

Tähtitarusto -välilehdellä voit valita ohjelman tähtikuvioiden käyttämän tähtitaruston. Oletustarusto on länsimainen. Voit myös asettaa taivaskulttuurin oletukseksi tai valita käyttöön tähtitarustoon liittyvän kielen mukaiset tähtien nimet.

Asetukset

Paina vasemmalta reunalta esiintulevassa valikossa Asetukset-kuvaketta:

ScreenHunter_09 Mar. 29 21.18_1

Näkyviin tulee ikkuna, johon kuuluu joukko välilehtiä, joiden välillä voit siirtyä sivun yläosassa olevien kuvakkeiden avulla.

Pääasetukset

 

ScreenHunter_10_Mar._29_21.24 

Pää-välilehdessä voit vaihtaa onjelman kieltä. Valitun kohteen tiedot -kohdassa voit valita näkyviin kaikki tiedot, lyhennetyt tiedot tai ei tietoja. Sivun alaosassa voit tallentaa asetukset tai palauttaa oletusasetukset. Oletusasetuksien palauttaminen vaatii Stellariumin uudelleenkäynnistystä.

 

 

Siirtyminen

 

 

ScreenHunter_06_Mar._29_21.17 

Siirtyminen -välilehdellä voidaan ottaa pois liikkuminen näppäimistöllä tai hiirellä.

Kohdasta Aloituspäiväys ja -aika voidaan käyttöön valita järjestelmän kellon mukainen päiväys ja aika, järjestelmän kellon päiväys jollain tietyllä kellonajalla, tai jokin ennalta-asetettu päiväys ja aika.

Työkalut

ScreenHunter_07_Mar._29_21.17

Planetaarioasetukset-kohdassa voit tehdä erilaisia tähtinäkymään vaikuttavia asetuksia. Pallopeilikorjauksen avulla näkymän voi korjata siten, että sen voi heijastaa peilillä planetaarion kupoliin. Putkinäkymä luo teleskooppiin katsomista muistuttavan näkymän. Gravitaationimet saa ruudulla näkyvät nimet asettumaan samansuuntaisesti lähimmän horisontin kanssa. Automaattinen loitonnus palauttaa aloituskatselusuunnan -valinta palauttaa aina loitonnuksen yhteydessä kuvan palautumaan alkuperäisen katselusuunnan mukaiseksi.

Ruudunkaappaukset -kohdassa voit määritellä hakemiston, johon kuvankaappauksesi tallennetaan. Rasti kohta käänteiset värit tallentaaksesi kuvankaappaukset käänteisillä väreillä.

Tähtiluetteloiden päivitykset -kohdasta voit ladata lisää tähtiä Stellariumin tietokantaan. Paina kohtaa Hae luettelo saadaksesi ohjelmaasi lisää tähtiä. Tämä vaatii kuitenkin nopeaa verkkoyhteyttä ja kestää jonkin aikaa.

Komentojonot

 

ScreenHunter_08_Mar._29_21.17

Komentojonot-ikkunassa voit kokeilla erilaisia komentojonoja. Nämä ovat tietokone-ohjelmia, jotka luovat nähtäväksesi automaattisia planetaarioesityksiä. Valitse joku komentojonoista ja paina sivun alaosassa olevaa nuolta niin näet planetaarioesituksen.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.