FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Tietoturvan perusteet

Johdanto henkilökohtaisten tietojen turvaamiseen

Voit huomata, että on tarpeen salata tietoja tietokoneellasi. Kovalevyt eivät ole kovinkaan hyvin käyttöjärjestelmän salasanajärjestelmän turvaamia. On helppoa poistaa kovalevy läppäriltä ja päästä käyttämään sitä toiselta tietokoneelta, aivan samaan tapaan kuin käytetään varmuuskopioita tai varastointia varten käytettyjä kovalevyjä. Joten tahtoessasi välttää tämän mahdollisuuden, voit salata tiedot kovalevylläsi, tai parhaassa tapauksessa, salata koko kovalevyn. 

Voit myös nostaa turvallisuustasoasi salaamalla tiedon ja varastoimalla sen toiselle laitteelle, kuten USB-tikulle tai pienelle kovalevylle. Tämä merkitsee, että tieto voidaan myös helposti piilottaa fyysisesti ja se on siirrettävissä. Jos tahdot olla todellinen hiippari, voit myös luoda kätkettyjä salattuja levyosioita, jolloin kovalevyllesi päässeen henkilön täytyy tietää aika paljon tietokoneista löytääkseen ne - tietenkään tämän tyyppisen ohjelman asentaminen ei välttämättä näytä kovin ystävälliseltä henkilölle, joka on pyrkinyt tekemään näin.

"Tietojen salaaminen" tällä tavalla merkitsee tietojen lukitsemista hyvin turvalliseen "säiliöön". Ilman salasanoja tieto näyttää kirjaimien, numeroiden ja muiden merkkien sotkulta. Vain salasanan tunteva voi helposti avata ja tutkia tiedostoja.

Katsomme lähinnä TrueCryptiä, joka on vapaa ja avoimen lähdekoodin ratkaisu tähän ongelmaan. TrueCrypt on mukava ohjelma, jota voidaan käyttää MaxOSX, Linux ja voit jatkaa tietokoneesi käyttöä normaalisti - voit ve Windows -käyttöjärjestelmässä salatun säilytystilan ylläpitämiseen. Lennosta salaaminen merkitsee, että tietosi salataan kun tallennat sitä ja salaus puretaan avatessasi sen. Et joudu itse tekemään mitään. Sammuttaessasi koneesi tiedot salataan automaattisesti. Näin tapahtuu myös, jos koneesi virta katkeaa tai levy poistetaan koneesta. Ainoa tapa saada tieto avattua on käynnistää kone normaalisti ja kirjoittaa tarpeelliset salasanat. TrueCrypt on itse asiassa aika helppokäyttöinen ja järkevässä maailmassa kaikki tieto tallennettaisiin näin.

Ainoa ongelma on se, että tietoa ei salata automaattisesti, jos laitat koneesi "nukkumaan". Jos tahdot tämän tyyppistä turvaa joudut odottamaan hetken ja tekemään normaalin koneen sammutuksen ja käynnistyksen aina käyttäessäsi sitä. Kannettavia koneita käyttävät ihmiset eivät yleensä tee näin, mutta tämä lisävaiva on pieni hinta hyvästä tietoturvasta.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.