FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Tietoturvan perusteet

Johdanto turvalliseen selaamiseen

Verkon selaaminen on yksi keskeisimmistä toiminnoista, joita verkon käyttöön liittyy. Selaintemme historiat, hakemamme asiat, sivut joilla käymme, sekä asiat, joita voimme lähettää verkkoon kiinnostavat muita, sillä voi olla joko kaupallista tai poliittista arvoa. Seuraava luku käsittelee selaamistapojesi turvaamista ja tutustuttaa sinut kohtaamiisi uhkiin, jotta voit tunnistaa ne ja toimia oikealla tavalla. 

Ensimmäinen harkittava asia on se, että mitä verkkoselainta kannattaa käyttää. Windowsissa on mukaan Internet Explorer ja Applen tieokoneissa Safari. Tässä kirjassa katsomme vain loistavaa ja ilmaista Firefox-selainta. 

Firefox toimii kaikissa suurimmissa käyttöjärjestelmissä, kuten Windows, MacOSX ja Linux. Se on käännetty yli 75:lle kielelle. Jos selaustoimintasi turvaaminen kiinnostaa sinua, se on ainoa vakavastiotettava vaihtoehto selainta valittaessa. Niinpä tämä osa kirjasta käsittelee vain Firefoxia ja sen lisäosia. Tiedä, että voit myös asentaa Firefoxin CD-levylle tai USB-tikulle, joten voit ottaa sen mukaasi minne tahansa menetkin, jolloin tiedät, että se on asennettu luotetusta lähteestä (katso myös kannettavia ohjelmia käsittelevää lukua). 

Miksi selaaminen on turvatonta

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) on verkkoprotokolla, jota käyttävät selaimet. Se mahdollistaa viestinnän selaimen ja verkkosivun välillä. Salaamattomana tekstinä välitetty viestintä on turvatonta, varsinkin langattomia verkkoja käytettäessä. Tämä on kuin henkilökohtaisia tietoja sisältävän viestin lähettäminen postikortilla. Salasanojen ja käyttäjätunnuksien kaltainen tieto lähetetään ja vastaanotetaan verkkosivuilta muodossa, jonka kolmannet tahot voivat helposti lukea. 

Näiden ongelmien ratkaisemiseksi kehitettiin Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS), jonka avulla viestintä voidaan salata ja verkkosivut tunnistaa luotettavasti. Useimmat suuret verkkosivut, kuten Google, Wikipedia ja suositut sosiaaliset mediat, kuten Facebook ja Twitter voidaan myös tavoittaa salatulla yhteydellä, mutta ei välttämättä oletusarvoisesti. Useimmat verkkosivut eivät tarjoa salausta.

Tässä osassa neuvotaan käyttämään monia eri turvallisuuskeinoja: kuinka asennetaan Firefox, kuinka laajennetaan Firefoxia lisäosilla, joilla taataan turvallisempi selaaminen, ja kuinka käytetään Toria, välityspalvelimia ja FoxyProxyä.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.