FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Tietoturvan perusteet

Thunderbirdin turvallisten yhteyksien asetukset

On oikea ja turvallinen tapa tehdä asetukset palveluntarjoajan sähköpostipalvelimien yhteyksiä varten, mutta ne voi tehdä myös väärin ja turvattomaksi. Sähköpostin turvallisuuden keskeisin tekijä on valittava yhteystyyppi sähköpostin palveluntarjoajan palvelinta varten.

Mikäli mahdollista, kannattaa ottaa yhteys käyttäen SSL (Secure Socket Layer) ja TLS (Transport Layer Security) -protokollia. (STARTTLS, joka on myös valittavissa asetuksia tehtäessä, on SSL/TLS-versio.) Nämä protokollat estävät oman järjestelmäsi ja järjestelmäsi ja sähköpostin välillä olevia koneita nappaamasta salasanaasi. SSL/TLS estää myös salakuuntelijoita lukemasta viestien sisältöä.

Nämä protokollat kuitenkin turvaavat yhteyden vain tietokoneen ja sähköpostipalvelimen välillä. Ne eivät turvaa viestikanavaa viestin vastaanottajalle asti. Kun sähköpostiviestit lähettävät viestin eteenpäin, viesti voidaan napata ja lukea monessa pisteessä sähköpostipalvelimen ja vastaanottajan välillä. 

Tässä vaiheessa peliin tulee PGP (Pretty Good Privacy). Sitä kuvataan myöhemmin tässä oppaassa.

Ensimmäinen askel sähköpostin turvaamisessa on turvallinen yhteys järjestelmäsi ja sähköpostipalvelinten välillä. Tämä luku kuvaa sähköpostipalvelimen oikeiden asetusten tekemistä.

Vaatimukset

Kun teet sähköpostitilin asetukset, Thunderbird yrittää määritellä (sähköpostin käyttäjätilistä ja tarjoamistasi käyttäjätilin yksityiskohdista) yhteyden oikeat asetukset sähköpostin tarjoajalle. Vaikka Thunderbird tuntee monien sähköpostipalveluiden oikeat yhteysasetukset, ei se tunne niitä kaikkia. Jos Thunderbird ei tunne oikeita asetuksia, sinun täytyy itse syöttää seuraavat tiedot sähköpostitiliäsi varten: 

  • Käyttäjänimi
  • Salasana
  • Saapuvan postin palvelin: nimi (kuten "imap.example.com"), protokolla (POP tai IMAP), portti (oletuksena 110) ja turvallisuusprotokolla
  • Lähtevän postin palvelin: nimi (kuten "smtp.example.com"), portti (oletuksena 25) ja turvallisuusprotokolla

Tämä tieto pitäisi saada sähköpostin tarjoajalta. Vaihtoehtoisesti nämä tiedot voivat yleensä löytyä sähköpostin tarjoajan verkkosivulta. Esimerkissämme käytämme Gmail-palvelimen asetuksia. Voit käyttää Thunderbirdiä Gmail-sähköpostisi kanssa. Tehdäksesi niin voit muuttaa sähköpostitilisi asetuksia. Jos et käytä Gmail-käyttäjätiliä, hyppää tämän yli. 

Gmail-sähköpostin käyttö Thunderbirdissä

Kirjaudu sisään Gmail-sähköpostiisi selaimessasi. Valitse Settings oikeassa ylänurkassa olevasta valikosta, mene sen jälkeen välilehteen Forwarding and POP/IMAP. Napsauta Enable IMAP ja sen jälkeen Save Changes.

Thunderbirdin SSL/TLS-asetukset

Kun käynnistät Thunderbirdin ensimmäistä kertaa, tehdään sähköpostitilin asetukset askel askeleelta. (Tämän sähköpostin asetusten käyttöliittymän voi avata milloin tahansa kohdasta File | New | Mail Account). Ensimmäisessä ruudussa kysytään nimeä, sähköpostiosoitetta ja salasanaa. Syöttämäsi arvon ei tarvitse olla oikea nimesi. Se näytetään viestiesi lähettäjänä. Kirjoita tiedot ja napsauta Continue.

Seuraavassa ruudussa Thunderbird yrittää määritellä palvelinten nimet perustuen sähköpostiosoitteeseen. Tämä voi kestää jonkin aikaa, se toimii vain, jos Thunderbird tietää sähköpostin tarjoajan palvelinten asetukset. Joka tapauksessa tarjotaan ikkuna, jossa voit muokata asetuksia. Alla olevassa esimerkissä Thunderbird on määritellyt asetukset automaattisesti. Näet protokollan palvelimen nimen oikealla puolella. Tämän pitäisi olla joko SSL/TLS tai STARTTLS. Muuten yhteytesi on turvaton ja joudut tekemään asetukset käsin. 

Kun olet valmis, napsauta Create account. Jos Thunderbird ei voinut määritellä palvelimen asetuksia, napsauta Manual setup määritelläksesi itse palvelinten nimet.

Asetuksien tekeminen käsin

Käytä Account Settings -käyttöliittymää tehdäksesi asetukset käsin Thunderbirdissä. Account Settings -ikkuna aukeaa automaattisesti, jos valitset Manual setup asetusvelhossa. Tässä tapauksessa meitä kiinnostaa vain saapuvien ja lähtevien viestien palvelinten nimet. Lisäksi tärkeää on yhteyteen käytetty protokolla. Kuten voit nähdä alla olevissa esimerkeissä, kirjoitamme Gmail-pavlelinten nimet ja pakotamme ne käyttämään SSL-protokollaa, joka on turvallinen menetelmä ottaa yhteys palvelimiin.

Kohdasta "Server Settings", löydämme vain saapuvien sähköpostien palvelimen (IMAP) ja sen asetukset tälle tietylle käyttäjätilille.

Kirjoita kohdan Server Name jälkeen IMAP-palvelimen nimi, joka on tässä tapauksessa mail.gmail.com

Kuten olet huomannut, olemme valinneet "SSL/TLS" kohdassa connection security setting. Tämä pakottaa käyttämään salausta. Älä pelästy tunnistusmenetelmää Normal password. Salasana salataan automaattisesti palvelimeen otettujen salattujen yhteyksien vuoksi.

Lopuksi voit tehdä lähtevien sähköpostien asetukset. Napsauta Outgoing Server (SMTP) vasemmalla olevassa paneelissa. 

Olemme nyt valinneet asetukset SSL/TLS kohdasta Connection security. Portti on oletusarvoisesti 465 ja tämän ei yleisesti ottaen pitäisi joutua muuttamaan.

Asetusten viimeistely, erilaiset salausmenetelmät 

Testaa nyt Thunderbirdin asetuksia yrittämällä lähettää ja vastaanottaa sähköpostiviestejä. Jotkin sähköpostien palveluntarjoajat eivät välttämättä tue SSL/TLS-protokollaa, joka on suositeltu valinta. Tällöin ilmestyy virheviesti, jonka mukaan palvelin ei tue tunnistusprotokollaa. Tämän jälkeen voit siirtyä STARTTLS-protokollan käyttöön. Edellisissä kahdessa ruudussa voit valita kohdasta "Connection security" valinnan "STARTTLS". Jos tämä menetelmä epäonnistuu myös, ota yhteyttä sähköpostin palveluntarjoajaan ja kysy heiltä, voivatko he tarjota toisen turvallisen yhteystavan. Jos turvallista yhteystapaa ei ole tarjolla, kannattaa valittaa ja harkita vakavasti palveluntarjoajan vaihtamista. 

Paluu asetusruutuihin

Missä tahansa vaiheessa voit tehdä uudelleen sähköpostitiliesi asetukset menemällä Thunderbirdin valikkopankkiin ja napsauttamalla Edit | Account Settings (Linux) tai Tools | Account Settings (Windows ja Mac OS X).

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.