FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Tietoturvan perusteet

Thunderbirdin käyttö

Seuraavaksi käsittelemme Mozilla Thunderbird-sähköpostiohjelman käyttöä. Esittelemme sähköpostiohjelman asetusten tekemisen mahdollista turvallisuutta varten. Thunderbirdissä on monta turvallisuusetua Apple Mailin ja Outlookin kaltaisiin vastaaviin ohjelmiin verrattuna. 

Thunderbird on niin kutsuttu sähköpostin agenttiohjelma ("mail user agent"). Tämä eroaa verkkoon pohjautuvista sähköpostiohjelmista, kuten Googlen Gmailista. Thunderbird-ohjelma täytyy asentaa tietokoneelle. Thunderbirdissä on mukava käyttöliittymä ja ominaisuuksia, joiden avulla voi hallita useampia eri postilaatikoita, järjestää sähköpostit kansioihin ja tehdä helposti haun sähköpostiviesteistä.

Thunderbird voidaan määritellä toimivaan olemassaolevan sähköpostitilin kanssa, onpa tämä sähköposti hankittu internet-palveluntarjoajalta tai Gmailin kaltaiselta verkossa toimivalta sähköpostin tarjoajalta.

Thunderbirdin käytössä on monta etua verkkopohjaisiin sähköpostin käyttöliittymiin verrattuna. Yhteenvetona Thunderbird mahdollistaa paljon paremman tietoturvan ja yksityisyyden kuin verkkopohjaiset sähköpostipalvelut.

Tämä osa tarjoaa tietoa Thunderbirdin asentamisesta Windowsiin, Mac OS X:ään ja Ubuntuun.

Thunderbirdin asentaminen Windowsiin

Thunderbirdin asentamiseen kuuluu kaksi askelta: lataa ensin asennusohjelma ja aja sen jälkeen asennusohjelma.

 1. Käytä verkkoselaintasi käydäksesi Thunderbirdin lataussivulla osoitteessa http://www.mozillamessaging.com/en-US/thunderbird/. Tämä sivu jäljittää tietokoneesi käyttöjärjestelmän ja kielen, jonka jälkeen se suosittelee parasta Thunderbirdin versiota.

  thunderbird_windows_web_page_1.JPG

  Jos tahdot käyttää Thunderbirdiä eri kielellä tai eri käyttöjärjestelmällä, mene sivulle Other Systems and Languages oikealla puolella olevasta linkistä ja valitse tahtomasi versio.

 2. Napsauta latausnappia tallettaaksesi asennusohjelman tietokoneellesi.

  tbird_win_download_firefox.jpg

  Napsauta Save -nappia tallentaaksesi Thunderbirdin asennusohjelman koneellesi.

 3. Sulje kaikki koneellasi ajossa olevat sovellukset.
 4. Etsi asetustiedosto tietokoneeltasi (se on yleensä kansiossa Lataukset tai Työpöytä). Kaksoisnapsauta sitä aloittaaksesi asennuksen. Ensimmäiseksi näkyviin ilmestyy Welcome to the Mozilla Thunderbird Setup Wizard -ruutu.

  tbird_win_install_start.jpg

  Napsauta Next -nappia aloittaaksesi asennuksen. Jos tahdot peruuttaa sen, napsauta Cancel -nappia.

 5. Seuraavaksi näet ruudun Setup Type. Useimmille käyttäjille Standard-asennus on tarpeeksi hyvä kaikkia tarpeita varten. Custom-asennus sopii vain kokeneille käyttäjille. Huomaa, että Thunderbird asentaa itsensä oletusarvoisena sähköpostiohjelmanasi. Jos et tahdo tehdä näin, poista rasti ruudusta Use Thunderbird as my default mail application.

  tbird_win_install_setup_type.jpg

  Paina nappia Next jatkaaksesi asennusta. 

 6. Kun Thunderbird on asentanut itsensä, voit painaa Finish-nappia sulkeaksesi asennusvelhon.

  tbird_win_install_finish.jpg

  Jos Launch Mozilla Thunderbird now on valittuna, Thunderbird käynnistyy asennuksen jälkeen.

Thunderbirdin asentaminen Ubuntuun

Helpointa on asentaa Thunderbird Ubuntu Software Centerin kautta.

 1. Napsauta kohtaa Ubuntu Software Center valikosta Applications.

  Screenshot_Ubuntu_Software_Center.png

 2. Kirjoita "Thunderbird" hakulaatikkoon ja paina Enter näppäimistöltäsi. Ubuntu Software Center etsii Thunderbirdin tarjolla olevien ohjelmien listasta.
 3. Paina Install -nappia. Jos Thunderbird vaatii lisäkirjastoja, Ubuntu Software Center antaa ilmoituksen ja asentaa ne Thunderbirdin mukana.

Voit löytää pikalinkin Thunderbirdin käynnistämiseen Applications-valikosta:

install_ubuntu_menu

Thunderbirdin asentaminen Mac OS X -käyttöjärjestelmään

Asentaaksesi Thunderbirdin Mac-koneelle, seuraa näitä askelia::

 1. Käytä verkkoselaintasi mennäksesi Thunderbirdin lataussivulle osoitteessa http://www.mozillamessaging.com/en-US/thunderbird/. Tämä sivu jäljittää tietokoneesi käyttöjärjestelmän ja kielen ja suosittelee parasta käyttöösi sopivaa Thunderbirdin versiota.

  TB_OSX_site_download.jpg

 2. Lataa Thunderbirdin levykuva. Kun lataus on valims, levykuva voi avautua automaattisesti ja avata uuden Thunderbird-levyn.

  Jos levykuvaa ei otettu automaattisesti käyttöön, avaa Download-kansio ja kaksoisnapsauta levyn kuvaa ottaaksesi sen käyttöön. Finder-ikkuna ilmestyy:

  drag_to_apps.png

 3. Vedä Thunderbird-kuvake Applications-kansioon. Olet asentanut Thunderbirdin! 
 4. Lisäksi voit vetää Thunderbird-kuvakkeen Applications-kansiosta Dockiin. Valitse Thunderbird-ikoni Dockista avataksesi Thunderbirdin nopeammin.

  drag_to_dock.png

Huomaa: Kun ajat Thunderbirdiä ensimmäistä kertaa, uudemmat Mac OS X -versiot (10.5 tai myöhemmät) varoittavat, että Thunderbird.app ladattiin verkosta.

Jos latasit Thunderbirdin Mozillan sivuilta, paina Open -nappia.

downloaded_from_internet_osx.png

Thunderbirdin käynnistäminen ensimmäistä kertaa

Kun olet asentanut Thunderbirdin ensimmäistä kertaa, sinut ohjataan sähköpostitilisi asetusten läpi. Nämä asetukset määrittelee sähköpostin palveluntarjoajasi (joko internet-palveluntarjoajasi tai verkkosähköpostin tarjoaja). Seuraava luku kuvaa, kuinka voit tehdä mahdollisimman turvalliset asetukset sähköpostitilillesi. 

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.