FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

Videotekstitys

Tekstityksen luominen

Tekstityksen luominen 

Kun tekstitysohjelma Jubler avautuu tietokoneellasi ja videon esikatselu on ladattu, voit valita ensin ensimmäisen tekstin ajastuksen aikakoodin ja keston.

Tekstin ajastuksen aloitusaika ja kesto on esitetty visuaalisesti sinisellä merkityllä alueella ääniraidan aikajanalla. Joten valitsen tahtomani äänialueen luodakseni tekstityksen aikakoodin siirtämällä sinistä aluetta ja venyttämällä tai supistamalla sen sopimaan:

Valinta tekstityksen ääniraidan aikajanalta.

Sinun tulisi myös huomata, että valitun alueen tarkka aloitusaika ja lopetusaika on näkyvillä numeroina:

Tekstityksen ääniraidan aikajana.

Kolme numeroiden riviä merkitsee tekstityksen ajastuksen aloitusaikaa, lopetusaikaa ja kestoa. Muotona on tunnit:minuutit:sekunnit, sekunnin tuhannesosat.

Edellisessä esimerkissä näkemämme kesto on 1,185 sekuntia, mitä katsojat eivät luultavasti ehdi lukea, joten vedän sinistä aluetta saadakseni tekstityksen näkymään pidempään. Tässä tilanteessa on hyvä tehdä näin, sillä valitun alueen jälkeen ei ole muuta ääntä. Niinpä pidennän sinisen alueen noin kolmen sekunnin pituiseksi. Ohjesääntönä on, että katsojat ehtivät lukea yhden rivin tekstiä kolmen sekunnin aikana. 

Tekstityksen ajastuksen pidentäminen ääniraidan aikajanalla.

Voimme nyt kirjoittaa tekstityksen tummanharmaaseen laatikkoon pääikkunen pohjalla.

Tekstityksen kirjoittaminen.

Näet tekstityksen myös videon pysäytyskuvan päällä:

Tekstitys videon pysäytyskuvassa.

Edellinen esimerkki oli hyvin lyhyt teksti. Useimmiten teksti on paljon pidempi. Yleensä perussääntönä on, että rivillä saa olla 37 merkkiä ja rivejä saa olla kaksi. Toisin sanottuna katsojilta menisi nyrkkisäännön mukaan kuusi sekuntia kahden 37-merkkisen rivin lukemiseen. 

Kirjasintyypin koon asetukset

Jos tekstisi on liian pitkä, joudut ehkä pienentämään kirjasimen kokoa. Tehdäksesi tämän napsauta vihreää nappia, jossa lukee Aa (Jubler-ikkunan pohjalla):

Tekstityksen fonttikoon asetukset. 

Tämä näyttää joitain kirjasinvaihtoehtoja tekstitykselle, jota olet muokkaamassa (teksti valittuna olevalla alku- ja loppuajalla). Nämä vaihtoehdot näkyvät pysäytyskuvan esikatseluikkunan alla:

Tekstityksen fontti. 

Voit nyt asettaa uuden kirjasimen koon. 18 ja Arial ovat yleensä ne, joita käytän, sillä tämä on hyvin luettavissa, mutta on vaikeaa suositella asetuksia, sillä ne riippuvat aina videosi pituudesta.

Tekstityksen lisääminen

Kun olet tyytyväinen ensimmäiseen tekstitykseen ja tahdot siirtyä seuraavaan, valitse Edit > Insert > After tai paina Ctrl ja Enter samaan aikaan näppäimistöllä:

Lisää tekstitys. 

Näin tehtyäsi tapahtuu muutama asia:

  • Alue, jolle kirjoitit tekstityksen, näkyy vihreänä aikajanalla.
  • Pohjalla oleva harmaa tekstialue muuttuu tyhjäksi ja on valmis seuraavaa riviäsi varten.
  • Jubler etsii seuraavan paikan, johon tahdot todennäköisesti laittaa tekstityksen.
Seuraava tekstitys aikajanalla.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.