FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

OpenStreetMap suomeksi

Johdanto OpenStreetMapin editointiin

Johdanto OpenStreetMapin editointiin 

Kuka tahansa voi muokata OpenStreetMapissa olevia tietoja. Tämä luku esittelee sinulle konseptit, joita tarvitset aloittaaksesi osallistumisen. 

OpenStreetMapissa on muutama perustavanlaatuinen tietotyyppi: solmu, tie, relaatio ja tagi. 

Solmu on yksi piste, jolla on latitudi ja longtitudi. Yksittäinen solmu voi olla mielenkiintoinen kohde, kuten puu tai postilaatikko, tai paikka, kuten kaupunki tai kylä. 

Tie on viiva. Viivoja tehdään kytkemällä monta solmua yhteen. Viiva voi olla esimerkiksi tie tai polku. 

Alue on tie, jossa alku- ja loppupisteet ovat sama solmu. Huomaa, että kaikki suljetut tiet eivät aina ole alueita. Voi olla olemassa esimerkiksi ympyrän muotoinen tie, joka on suljettu tie, mutta ei alue. Järvi olisi sen sijaan alue. Muita sanoja alueelle ovat muoto ja polygoni. Esimerkkejä alueesta ovat rakennus, urheilukenttä ja metsä. 

Relaatioita käytetään ryhmittämään maantieteellisesti yhteen kuuluvia kohteita yhteen. Relaatioita on ehkä vaikeampi ymmärtää kuin edellisiä käsitteitä, mutta et yhtä todennäköisesti tarvitse niitä aloittaessasi polkusi (tai tiesi!) OpenStreetMap -yhteisön jäsenenä. Relaatioita voidaan käyttää ryhmittämään esimerkiksi bussireitin tiet yhteen. Bussireitin tapauksessa ei tarvitse piirtää uutta viivajoukkoa kuvailemaan bussireittiä, vaan bussireitti voidaan kuvata ryhmittämällä olemassa olevan tiet yhteen relaation avulla. 

Tägi on avain/arvo-pari, jota käytetään kohteen kuvaamiseen. Avain kertoo minkä tyyppinen kohde on kyseessä, esimerkiksi palvelu tai tie. Sen jälkeen arvo kuvailee minkä tyyppinen kohde se on, esimerkiksi palvelu voi olla pankki tai apteekki, kun tie voi olla asuinkatu tai moottoritie. OpenStreetMapissa on jo käytössä monta tägiä, mutta uusia voi luoda hyvin joustavasti, mikäli tahdot kartoittaa jonkun asian, jota kukaan ei ole aiemmin kartoittanut. Tämän joustavuuden ansiosta voit lisätä mitä tahansa avaimia ja arvoja, joiden ajattelet olevan hyödyllisiä. Monissa editoreissa on kuitenkin ennakkoasetukset yleisille avain/arvo-pareille, jolloin karttojen editoinnista tulee helpompaa ja nopeampaa. 

Muutoskokoelma on joukko muutoksia OpenStreetMapiin. Kun muokkaat OpenStreetMapia, tekemäsi muutokset muokkaussession aikana tallennetaan muutoskokoelmaan. Tämä muutoskokoelma nähdään kartan historia-välilehdessä, ja se on yhdistetty käyttäjätunnukseesi. 

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.