FLOSS Manuals

 English |  Español |  Français |  Italiano |  Português |  Русский |  Shqip

OpenStreetMap suomeksi

OSM-kartan editointi JOSMilla

OSM-kartan editointi JOSMilla

Nyt opettelemme JOSMin käytön todellisen OpenStreetMap-kartan editointiin. Lisäämme parannuksemme karttaan. Opimme OSM-kartoituksen perussyklin.

Askel 1: Lataus 
Hae nykyinen karttatieto OpenStreetMapista.

Askel 2: Muokkaus
Muokkaa karttaa käyttäen GPS:ää, Walking Papersia tai muistiinpanojasi.

Askel 3: Tallennus
Tallenna muutokset OpenStreetMapiin.

Ennen kuin aloitat: valmistele JOSM

Avataksesi JOSMin Windowsissa, napsauta käynnistysvalikkoa tietokoneesi vasemmassa alanurkassa ja etsi ohjelma JOSM. Macissa voit kaksoisnapsauttaa JOSM-sovellusta käynnistääksesi sen.

Lataa seuraavaksi GPX-tiedostosi ja Walking Paperisi. Sinun ei tarvitse avata molempia, mutta voit tahtoessasi tehdä niin.

Prepare JOSM

Lataa OpenStreetMap-tieto

Ennen kuin muokkaamme karttaa, meidän täytyy ladata olemassaoleva OSM-tieto alueestamme. Ladataksemme tiedon joudumme yhdistämään tietokoneen verkkoon, koska lataamme itse asiassa tietoa OpenStreetMapista.

Kun avaat GPX-plun tai Walking Paperin, karttaikkuna näyttää mitä olet avannut, ja siirtyy automaattisesti oikeisiin koordinaatteihin. Kun olet avannut tiedostosi, katso JOSMin vasempaan alanurkkaan. Voit nähdä hiiresi kohdistimen latitudin ja longitudin.

JOSM lat lon

Koska karttaikkunamme näyttää jo alueen, jota tahdomme muokata, on helppoa ladata tämän alueen OpenStreetMap-karttatieto. Napsauta kohtaa "File" JOSMin oikeassa ylänurkassa ja napsauta "Download from OSM". Tämä avaa latausikkunan. Voit käyttää tätä ikkunaa yksinkertaisemmin napsauttamalla latausnappia, joka näytetään tässä:

JOSM Download

Kun latausikkuna aukenee, sinun pitäisi nähdä kartta, johon on piirretty vaaleanpunainen laatikko. Jos et näe karttaa, paina välilehteä, jossa lukee “Slippy map”.

JOSM Slippy Map

Vaaleanpunainen laatikko edustaa kartan aluetta, jonka tahdot ladata editoitavaksi. Ellet ole siirtänyt karttaikkunaa avattuasi GPS-tiedoston tai Walking Paperin, laatikon pitäisi olla piirretty oikean alueen ympärille. Kuitenkin tahtoessasi voit ladata suuremman alueen, sekä piirtää uuden laatikon. Piirtääksesi uuden laatikon voit napsauttaa karttaa, pitää pohjassa vasenta hiiren nappia, ja vetää hiirelläsi luodaksesi laatikon. Lopeta hiiren napin painaminen lopettaaksesi laatikon piirtämisen.

Kun olet tyytyväinen laatikon kokoon ja sijaintiin, napsauta "Download" ikkunan alaosassa. JOSM hakee tämän alueen tiedot OpenStreetMapista ja avaa sen karttaikkunassasi muokkausta varten.

Muokkaa

Seuraava askel on muokata karttaa ja lisätä uusia kohteita. Tämä ei aina ole aluksi helppoa, mutta harjoituksen myötä sinusta tulee parempi ja parempi.

Jos tahdot siirtää pistettä, viivaa tai muotoa, käytä valintatyökalua. Napsauta kohdetta ja vedä se sinne, missä sen pitäisi olla. Tätä voidaan käyttää korjaamaan väärään paikkaan laitettujen kohteiden sijainti.

JOSM Select Button

Käytä piirtotyökalua piirtääksesi uusia pisteitä, viivoja ja muotoja. Kuvaile näitä kohteita valitsemalla Presets-valikosta.

Muista, että GPS-pisteesi ja Walking Paperit eivät mene automaattisesti OpenStreetMapiin. Sinun täytyy lisätä ne OSM-kartalle digitaalisesti, käyttäen piirrostyökalua. Mutta pisteesi, polkusi ja Walking Paperisi näkyvät taustalla oppaana.

Oletetaan, että olet tallentanut koordinaattipisteen GPS-satelliittipaikantimeesi nimellä 030, ja että kirjoitit muistikirjaasi, että 030 on koulu. Lisätäksesi tämän pisteen OpenStreetMapiin voit valita piirrostyökalun ja kaksoisnapsauttaa pisteen 030 päällä karttaikkunassasi. Tämä luon pisteen. Mene sen jälkeen Presets-valikkoon ja etsi ennakkoasetus koululle. Kirjoita koulun nimi ja napsauta “Apply Preset”. Tee sama lisätäksesi viivoja ja muotoja.

JOSM Tracing GPS Points

Lataa muutokset

Kun olet tehdyt joukon muutoksia parantaaksesi karttaa, voit tallentaa nämä muutokset OpenStreetMapiin.

Napsauta “File” ylävalikossa, jonka jälkeen voit napsauttaa “Upload Data”. Tämä avaa latausikkunan. Voit päästä tähän ikkunaan yksinkertaisesti napsauttamalla latausnappia, joka näytetään tässä:

JOSM Upload Button

Tämän jälkeen ilmestyy ikkuna, joka näyttää listan kohteista, joita olet lisäämässä, ja kohteista, joita olet muokkaamassa tai poistamassa. Alhaalla olevassa laatikossa sinua pyydetään kirjoittamaan kommentti tekemistäsi muutoksista. Tässä on kuvaus muokkauksistasi.

Upload Comments

Napsauta “Upload Changes”.

Jos tämä on ensimmäinen kerta kun tallennat muutoksia OpenStreetMapiin, sinulta kysytään käyttäjänimeä ja salasanaa, jotka loit aiemmin. Kirjoita ne ilmestyvään ikkunaan. Jos rastit tässä ikkunassa olevan laatikon, käyttäjänimi ja salasana tallennetaan, etkä joudu kirjoittamaan niitä uudestaan tulevaisuudessa. Napsauta “Authenticate”.

JOSM Authentication

Sinun täytyy odottaa muutama sekunti muutoksiesi latautumista, jonka jälkeen olet valmis. Olet tehnyt ensimmäisen OpenStreetMap-muokkauksesi. Voit jatkaa pisteiden muokkaamista ja lisätä ne kaikki. Varmista kuitenkin aina, että lataat muutoksesi, ennen kuin suljet JOSM-editorin.

Katso muutoksiasi kartalla

Avaa verkkoselaimesi ja mene sivulle openstreetmap.org. Siirrä kartta muokkaamallesi alueelle.

Sinun pitäisi nähdä nyt muutoksesi kartalla. Jos et näe niitä, yritä painaa CTRL+R päivittääksesi verkkosivua. Joskus kartta ei päivity kunnolla ja se täytyy ladata uudestaan.

Mitä jos et näe muutoksiasi? Älä huolestu - voi kestää muutaman minuutin, ennen kuin muutokset näkyvät kartalla. Lisäksi voit tarkastaa lisäyksesi JOSMissa varmistaaksesi, että lisäsit ne oikein. Hyvä yleinen sääntö on, että jos pisteelläsi on ikoni JOSMissa, se pitäisi nähdä pääkartalla OpenStreetMap-verkkosivulla.

There has been error in communication with Booktype server. Not sure right now where is the problem.

You should refresh this page.